Teresa de Jesús, 500 anys de comunicació. De la ploma a la xarxa

carta

Teresa de Jesús (1515-1582) va ser una gran comunicadora. La gent del seu temps la buscava per gaudir de la seva conversa. Persones d’orígens ben diversos l’escoltaven de bon grat. A ella no li faltava la voluntat de fer conèixer allò que pensava i allò que sentia dintre seu. I no es conformava amb els qui tenia al seu voltant. Un dels mitjans que més va usar fou l’intercanvi epistolar. Es conserven gairebé cinc-centes cartes escrites per santa Teresa, que són tan sols una petita mostra de les moltes que va a arribar a escriure: quinze mil? vint mil? És impossible de saber-ho amb exactitud. Escrivia amb facilitat i amb precisió, de manera ràpida i espontània, quasi sempre esgarrapant hores a la nit després de jornades ja prou intenses.

Amb el pas del temps, la seva paraula s’ha difós arreu del món a través dels seus escrits. Les seves obres han estat editades en totes les èpoques i han estat traduïdes a multitud de llengües. Les publicacions sobre la seva vida, la seva obra i el seu missatge omplirien una biblioteca sencera. L’interès per aquesta dona extraordinària del segle XVI continua creixent, avui més que mai. Sorprenen i atrauen el seu testimoni de coratge i de fermesa, la seva crida a l’autenticitat i a la interioritat, la seva vivència de l’evangeli amarada d’humanisme i centrada en l’amor, la seva relació propera amb Déu entesa com un tracte d’amistat…

També a la nostra terra va arribar-hi ben aviat el ressò i l’influx de la seva experiència personal i de la seva obra fundadora. Els seus escrits van ser publicats a Barcelona gairebé al mateix temps que ho fou la primera edició a Salamanca. Els carmelites descalços, frares i monges, van començar a estendre’s per Catalunya pocs anys després de la seva mort. Les petjades que l’esperit teresià ha deixat al nostre país són profundes i incomptables.

Ara disposem de mitjans i possibilitats que eren impensables en temps de santa Teresa i fins i tot fa ben pocs anys. Ella ja és ben present a la xarxa, que s’està convertint en altaveu universal de la seva paraula i alhora en mitjà de difusió de les múltiples iniciatives que es programen arreu del món, per exemple en ocasió del V Centenari del seu naixement (2015).

En aquest context, el blog Castell Interior, animat per la competència i la dedicació entusiasta de Maria Toldrà i Mercè Gras, i amb el suport del Carmel teresià de Catalunya i Balears, vol ser punt de trobada polifònic que permeti conèixer i assaborir els múltiples aspectes de l’influx teresià a la nostra terra. Benvingut sigui!

[Agustí BORRELL, provincial
Carmelites Descalços de Catalunya i Balears]

Un pensament sobre “Teresa de Jesús, 500 anys de comunicació. De la ploma a la xarxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.