Goigs de santa Teresa de Jesús (3)

Gozos de la serafica madre, y doctora Santa Teresa de Jesus, En Barcelona: Por Francisco Suriá y Burgada, Impresor Real, calle de la Paja, s. a.

Paral·lelament als goigs escrits en català dedicats a santa Teresa van publicar-se fulls en castellà, des del segle XVIII i al llarg del XIX i part del XX, en una proporció similar. El text present es repetirà moltes vegades fins entrat el segle XX. La xilografia reprodueix l’estampa dels que vam veure anteriorment impresos a Girona, i serà una de les imatges més habituals de la santa en els goigs.

L’impressor d’aquest full pertany a tota una família dedicada a l’ofici, establerta a Barcelona durant els segles XVIII i XIX. Francesc va heretar del seu pare el títol d’impressor del rei, i va treballar entre els anys 1771 i 1805. Dos fulls es conserven de Francesc Surià, quasi iguals: varia solament l’orla i els florons, detall que demostra el seu interès per no repetir-se.

Full documentat al fons Vallat de les Médiathèques-MontpellierCharles de Vallat, el donant d’aquest fons, va ser ministre plenipotenciari de França i cònsol del seu país a Barcelona entre els anys 1860 i 1870, on va interessar-se per aquesta modalitat documental.

[Nora VELA]

2 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (3)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.