Goigs de santa Teresa de Jesús (9)

10 Teresa goigs 1890 Gràcia AdGGoigs de la gloriosa verge y doctora Sta. Teresa de Jesús, que’s cantan en la parroquial iglesia de St. Pere de Avinyonet, Bisbat de Barcelona. Se celebra la sua festa á 15 de Octubre, Gracia: Imp. de Torras, 1890.

Uns bonics goigs que remeten al conjunt d’entitats vinculades, actualment, al municipi d’Avinyonet del Penedès. Destaquen en aquest full diversos aspectes molt interessants.

En primer lloc l’originalitat de la lletra, totalment diferent de les vistes fins ara, i que solament tornarà a repetir-se en una altra edició del mateix poble. Les dues darreres estrofes fan referència directa al lloc: al·ludeixen a una plaga de llagosta que va patir i que santa Teresa va desterrar pels precs dels seus habitants, i a una devota que va beneficiar-se de la protecció de la santa.

Segonament ressalta la xilografia totalment original i molt polida, i que tampoc tornarà a repetir-se: representa santa Teresa que escriu al seu pupitre, inspirada per l’Esperit Sant amb el seu lema ben present: “AVT MOR. AV. PA.” o sigui “aut mori aut pati”, ‘o morir o padecer’, segons que pot llegir-se a la llibreta oberta.

En tercer lloc destaca el lloc d’impressió, la vila de Gràcia, quan encara era municipi independent de Barcelona.

L’església de Sant Pere, a la qual remet el títol, queda ben historiada per Maria Àfrica i al·ludeix a una antiga capella dedicada a santa Teresa. A Cantallops, un altre nucli de població, encara aquest any de 2014 celebraven la Festa Major per santa Teresa i el pregó resava textualment: “Diumenge 12 d’octubre, matí, a les 10h. a l’Església MISSA SOLEMNE DE FESTA MAJOR. Al final, veneració de la Relíquia de Santa Teresa tot cantant els goigs”.

Uns goigs ben vius!

Full documentat a: Amics dels Goigs.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (9)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.