Goigs de santa Teresa de Jesús (10)

Teresa gozos 1942 GironaGozos de Santa Teresa de Jesús que se cantan en Santa Maria de Camos, Gerona: Imp. Carreras, Ciudadanos, 18. – 1942.

Teresa, Fénix gloriosa,
de Jesús esposa amada;
siau la nostra advocada
puig sou de Jesús esposa.

La fidelitat del nucli de Santa Maria de Camós a santa Teresa traspassa segles. A causa de l’altar de Santa Teresa que hom hi venerava, consagrat el 1658 pel dominicà pare Vidala, la parròquia era també coneguda per Camós de Santa Teresa. Dos goigs comentats anteriorment a les entrades 2 i 5 ja en mostraven uns del segle XIX.

L’interès del present és doble: el seu perpetu record de la santa a través dels populars goigs catalans, i el fet que fins en èpoques difícils el van voler publicar.

El cas és el següent: si es llegeixen aquests goigs amb atenció es pot comprovar que el títol inicial està escrit en castellà, mentre que les estrofes presenten el seu text en el català tradicional dels goigs anteriors. L’any d’impressió de 1942 explica el fet: la censura governamental de l’època controlava les publicacions catalanes, i per passar-la s’usaven estratègies per dissimular la llengua. Al final del full tornen a consignar-se en castellà les indulgències del seu rés i el peu d’impremta.

No és un cas únic, ni molt menys. Uns goigs dedicats a la Mare de Déu del Carme de l’any 1941, i fets a la mateixa impremta, presenten un cas paral·lel. Val a dir que la immensa majoria de goigs d’aquella època es van haver d’imprimir íntegrament en castellà.

La mort del professor Antoni M. Badia i Margarit, que tant va fer per l’estudi i la difusió de la llengua, m’ha fet recordar aquest episodi gogístic que tan vinculat queda als seus ideals, com ho queda també la voluntat del poble de Camós de mantenir explícita la seva devoció a santa Teresa en temps difícils.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

MANENT, Albert; CREXELL, Joan, Bibliografia catalana dels anys més difícils (1939-1943), Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1988.

[Nora VELA]

3 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (10)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.