Goigs de santa Teresa de Jesús (11)

[1] Loores a la serafica virgen y madre Santa Teresa / de Jesus, Fundadora de los Carmelitas Descalzos, s. p. i. ¶ [2] Loores a la serafica virgen y madre / Santa Teresa de Jesus, / Fundadora de los Carmelitas Descalzos, s. p. i. ¶ [3] Loores a la serafica madre Santa Teresa de Jesus, s. p. i.

Tres goigs paral·lels i sense dades d’impremta. La diferència més notòria es pot observar en els florons que els decoren. Però els detalls dels tres títols d’estructura variada, de les orles i d’altres aspectes més insignificants, fan que siguin considerats com a edicions diferents sortides d’un mateix obrador tipogràfic.

València seria possiblement el seu lloc d’origen. Dos d’ells estan localitzats a la Biblioteca de la Universitat de València, el núm. [1], del qual comenta que és “imprès aprox. entre 1750 i 1830”, i al blog dels Gogistes Valencians, el núm. [2]. El tercer està documentat al fons Vallat de les Médiathèques de Montpellier, el núm [3], i el situa al “18e siècle?”.

Teresa_atrib_VelazquezEl text dels versos és molt difós, conegut, i vist en altres fulls comentats fins aquí, tant en castellà com en català.

El magnífic gravat xilogràfic que presideix els goigs sí que mereix una atenció molt especial. Recorda extraordinàriament l’esquema de l’oli atribuït a Velázquez, que sembla que seria el model que va inspirar l’artista en voler reflectir santa Teresa. Pròximament el retrobarem en uns goigs posteriors, paral·lels i amb dades impreses.

Fulls documentats als fons abans esmentats.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.