Goigs de santa Teresa de Jesús (16)

19 Teresa gozos 1872 TortosaGozos en honor de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesus, compatrona de la Españas. Letrilla de Santa Teresa de Jesus, Tortosa: Imp. de D. Llasat, Plaza-Hospital, 5.- 1872.

Goigs contemporanis als inicis de l’activitat catequètica de sant Enric d’Ossó a Tortosa, i estampats el mateix any que començava a escriure i publicar la seva revista titulada Santa Teresa de Jesús (1872-1874). El congrés internacional celebrat aquests dies en aquesta ciutat presenta una bona oportunitat per comentar aquest full.

Són uns goigs que ofereixen una proposta diferent dels vists fins ara perquè incorporen, als versos clàssics dels goigs que comencen “Pues del seráfico harpon / tu corazon fué pavesa […]”, el text de la coneguda Letrilla de santa Teresa de Jesús, en la mateixa pàgina. No serà l’única vegada que veurem associades les dues composicions poètiques, però sí que és la primera que apareixen juntes.

Una altra novetat rau en el fet de considerar la santa “compatrona de las Españas” i fer constar explícitament l’expressió al títol d’un full de goigs. Tampoc no serà l’única vegada. El nom del seu patronatge ha originat estudis acurats i recents sobre el tema. Óscar Ignacio Aparicio y Ahedo, en la seva monografia sobre Santa Teresa de Jesús, compatrona de España, fa una exposició en profunditat de la qüestió, i la ressenya de Maria Toldrà, publicada a Scripta, ens duu a preguntar-nos si, des de la Tarraconensia, la interpretació del títol de “compatrona de les Espanyes”, redactat el 1872 en el nostre cas, podria obeir a raons de jurisdiccions eclesiàstiques consuetudinàries de la seu metropolitana de Tarragona, més que no pas a criteris polítics, com algú podria pensar.

Finalment, un altre detall a remarcar: la bonica xilografia que presideix el full, que representa una santa Teresa tot pregant agenollada a l’oratori privat. En primer terme un crucifix i l’Esperit Sant, i darrere es veuen els seus llibres. Al peu del dibuix està escrit el nom de la santa i la signatura del gravador, que no ha estat possible d’identificar.

Uns goigs que bé podrien integrar-se en el dossier de la ruta anomenada “Tortosa Teresiana”.

Full documentat a l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.


Bibliografia

APARICIO AHEDO, Óscar Ignacio, Santa Teresa de Jesús, compatrona de España, Burgos: Monte Carmelo, 2013. [Ressenya de Maria TOLDRÀ a Scripta, 4 (2014), pp. 276-281; una versió anterior disponible a Castell Interior.]

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (16)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.