Goigs de santa Teresa de Jesús (20)

Teresa gozos 1864 Succ Font

Gozos de la serafica madre y doctora Santa Teresa de Jesus, [Barcelona]: Librería de los Sucesores de Font, bajada de la Cárcel, núm. 3 – 1864.

El clàssic text dels goigs de santa Teresa que comença dient “Pues del seráfico harpón / tu corazón fue pavesa […]”, el tornem a trobar, un cop més, per ser cantat pels seus devots de l’entorn de Barcelona.

La novetat que ofereix aquest full recau en l’estampa xilogràfica, no vista fins ara, però que tornarem a trobar sovint al segle XX. És una imatge de santa Teresa ben definida, sobre un núvol, amb un llibre, una ploma i el birret doctoral. El colom de l’Esperit Sant l’està inspirant en el moment representat pel dibuixant.

Devia estar esculpit en una matriu disponible en obradors tipogràfics barcelonins, perquè ja la trobem usada vuit anys abans com a frontispici decoratiu d’un petit llibret que conté una Novena de la seráfica madre santa Teresa de Jesus […] compuesta por un Padre de la Compañía de Jesus devoto de la Santa Madre. Comercialitzada a Barcelona per la “Librería de Font, bajada de la cárcel” i impresa per José Gorgas el 1856, amb un total de 48 pàgines.

Novena_1856

No s’acaben aquí les coincidències: al final de l’edició d’aquesta Novena es troba impresa, entre les pàgines 42 i 45, la mateixa lletra dels nostres goigs, sota l’epígraf “Gozos en honor de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús “. Els successors de Font, de la “Bajada de la Cárcel”, que són els que difonen també els nostres goigs, són els hereus dels Font de la Novena, que devien disposar al seu obrador del nostre boix per il·lustrar-los.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

Novena de la seráfica madre santa Teresa de Jesus, fundadora de la sagrada órden de Carmelitas Descalzos y Descalzas, compuesta por un Padre de la Compañía de Jesus devoto de la Santa Madre, Barcelona: Librería de Font, bajada de la Cárcel; [al revers] Barcelona: Imprenta de José Gorgas, 1856.

[Nora VELA]

2 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (20)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.