Goigs de santa Teresa de Jesús (25)

28 Teresa loores 1855c AlcoiLoores a la serafica madre Sta. Teresa de Jesus, Alcoy: Imp. y Lit. de Martí e Hijos, s. a.

La tradicional lletra dels goigs en versió castellana, “Teresa, fénix gloriosa, / de Jesús esposa amada”, que acostuma a portar la paraula Loores al títol, tornem a trobar-la en aquest full de mitjan segle XIX imprès a Alcoi. Les entrades número 6, 8, 11-12 i 14 d’aquest Castell Interior són les seves referències paral·leles.

La xilografia sí que és ben original. Santa Teresa, de mig cos, apareix emmarcada en una figura oval tot rebent la inspiració de l’Esperit Sant en forma de colom. Tocada amb el birret de doctora, davant d’un pupitre té les mans ocupades amb una ploma i un llibre. Un detall nou es deixa veure sobre les seves vestidures: un collar gran que penja sobre el seu pit. Evoca l’episodi que explica ella mateixa en la seva vida quan se li apareix la Mare de Déu:

parecíame averme echado al cuello un collar de oro muy hermoso, asida una cruz a él de mucho valor, este oro y piedras es tan diferente de lo de acá, que no tiene comparación. (Vida 33,14)

Pel que fa a l’època de l’estampació d’aquests goigs, segons les dades extretes de l’impressor, van ser editats a Alcoi per Martí i fills, a qui José Enrique Serrano Morales situa entre 1867 i 1871 en el seu Diccionario de las imprentas que han existido en Valencia.

És un altre full diferent per cantar santa Teresa a la Comunitat valenciana, dels diversos que s’hi van fer al llarg del segle XIX.

Full documentat a Amics dels Goigs.


Bibliografia

SERRANO Y MORALES, José Enrique, “Martí Casanova, Juan”, dins Reseña histórica en forma de diccionario de las imprentas que han existido en Valencia desde la introducción del arte tipográfico en España hasta el año 1868 […], València: Imprenta de F. Domenech, 1898-1899, pp. 272-274.

TERESA DE JESÚS, “La vida, Cap. XXXIII”, dins Los libros de la madre Teresa de Iesus, fundadora de los monesterios de monjas y frayles Carmelitas descalços de la primera regla […], En Salamanca: Por Guillermo Foquel, MDLXXXVIII, p. 421.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.