Goigs de santa Teresa de Jesús (27)

Teresa gozos 1873 AdG

Gozos en honor de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, compatrona de las Españas. [Precedeix aquest títol] Letrilla de Santa Teresa de Jesús que llevaba por registro en su Breviario. Barcelona: Tipografía Católica, Pino, 5, bajos.– 1873.

Un altre exemplar de goigs molt bonic, que pertany als orígens d’una saga de tipògrafs que treballarà a Barcelona fins al 1918, especialitzada en publicacions religioses, a l’ombra de la propaganda catòlica liderada per Fèlix Sardà i Salvany.

Integren el full dues peces literàries: els Gozos pròpiament dits, que reprodueixen un cop més el text que comença “Pues del seráfico harpón / tu corazón fue pavesa”, i la coneguda composició titulada Letrilla de santa Teresa, que acaba amb la usual invocació “Viva santa Teresa / La grande Santa / Que endiosada decía / Solo Dios basta”. Aquesta doble configuració ja s’havia vist a la notícia gogística núm. 16 d’aquesta sèrie.

El gravat és especialment bonic i acurat, diferent dels vists fins ara, emmarcat en una composició oval que representa la santa asseguda a l’interior del seu despatx en disposició de començar a escriure. De fet, els versos de la Letrilla l’acompanyen com si fossin els habituals florons ornamentals, als quals substitueixen.

Al peu del full es troba una “Antífona” en llatí i l’“Oremus” usual. Tot el conjunt va voltat d’una magnífica orla tipogràfica.

Un fuOssó Cuarto de horall que deixa enrere anteriors dissenys de caire popular per oferir un nou i elegant model de goigs, possiblement per dinamitzar el nou obrador de Ramon Casals, del carrer del Pi de Barcelona que, a partir d’aquest any de 1873, va gestionar tot sol l’establiment.

Especial interès té per a nosaltres trobar, entre els materials sortits d’aquesta Tipografía Católica, un Tríduo en honor de Santa Teresa de Jesús d’Enric d’Ossó, una Nueva novena de santa Teresa de Jesús també del mateix autor, publicats tots dos llibres l’any 1882, i els tres volums del mateix sant Enric d’Ossó: El Espíritu de Santa Teresa de Jesús, o sea, colección completa de los pensamientos, sentencias, máximas y afectos más notables de la santa, publicats entre 1881 i 1894. Una editorial al servei també de la causa teresiana, ja que té moltes més obres d’aquest autor impreses fins ben entrat el segle XX.

Full documentat a Amics dels Goigs.


Bibliografia

LLANAS, Manuel, “La Tipografia Catòlica i la nissaga dels Casals”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: el segle XIX, Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2004, pp. 187-189.

[Nora VELA]

2 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (27)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.