Goigs de santa Teresa de Jesús (28)

Goigs de la gloriosa verge y doctora sta. Teresa de Jesús, que’s cantan en la parroquial iglesia de St. Pere de Avinyonet, Bisbat de Barcelona. Se celebra la sua festa á 15 de Octubre, Vilafranca: Imp. de P. Alagret Cort 3. ¶ Goigs de la gloriosa verge y doctora santa Teresa de Jesús que’s canten en la parroquial Iglesia de S. Pere d’Avinyonet, Bisbat de Barcelona. Se celebra la sua festa a 15 de Octubre. Vilafranca: Estampa de’n Pere Alagret y Vilaró, Cort, 3.

Quan, a l’entrada número 9, es va parlar d’uns goigs que es cantaven a l’església parroquial de Sant Pere d’Avinyonet, ja es comentava l’originalitat de la lletra, que ara tornem a trobar en aquests dos fulls tan paral·lels i vinculats al mateix lloc. Presenten unes característiques destacables, molt relacionades amb la impremta vilafranquina de Pere Alegret, personatge penedesenc a remolc de les influències que deixaren els germans Pau i Manuel Milà i Fontanals, i amb força activitat literària i social a finals del XIX.

Una santa Teresa estàtica es mostra a la xilografia, a l’estil de les icones bizantines, acompanyada dels seus símbols: l’Esperit Sant inspirador, la ploma en una mà i el convent en l’altra.

Aquest magnífic boix que presideix el full, comú a totes dues edicions, juntament amb els dos florons a joc, ja deixa entreveure la importància de l’obrador tipogràfic i les seves inquietuds artístiques, de les quals era testimoni la col·lecció de gravats que posseïa. Consta que va publicar vint-i-vuit goigs, dels quals uns, dedicats a la Mare de Déu del Socors, exhibien els mateixos florons que aquí veiem, amb data de 1864 i estampats per Fèlix Alegret.

Els goigs penedesencs teresians sempre tan originals, per lletra i per gravats!

Full documentat a Amics dels Goigs.


Bibliografia

ALIÓ, M. Àngels, “L’historicisme romàntic i l’obra de Pere Alegret”, dins 1er Seminari d’Estudis d’Història Local i Comarcal: l’estat de la qüestió al Penedès i Garraf: 12-13-14 de març de 1987: actes, Vilafranca del Penedès: Arxiu Històric Comarcal de Vilafranca del Penedès, 1987, pp. 6-8.

LLANAS, Manuel, “Vilafranca del Penedès. La cadena Vilalta-Vilaró-Alagret”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: segle XIX, Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2004, pp. 349-350. [Força orientador de la vinculació i continuïtat dels establiments.]

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (28)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.