Goigs de santa Teresa de Jesús (30)

37 Teresa Gozos 1850-60c Sabadell Vives AdGGozos a la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, Sabadell: Imp. de P. Vives, s. a.

Uns altres goigs de la segona meitat del segle XIX, segons que sabem per l’activitat desenvolupada per l’impressor Pere Vives, el qual sembla que treballava cap al 1860, quan va publicar El Eco de Sabadell.

A partir d’aquesta data de 1860 es troben notícies properes. Uns Goigs de Nostra Senyora de la Font de la Salut figuren fets a Sabadell l’any 1875 al carrer S. Juan, 53. No consta el nom de l’impressor, però llueixen els mateixos florons que aquests de santa Teresa. Florons que són també molt usuals als goigs d’arreu de Catalunya, començant per uns de propers, els Goigs del glorios Sant Roch, estampats a la mateixa ciutat de Sabadell per Marià Torner, que hi va treballar a partir del 1865. Finalment, uns altres goigs a N. S. de la Font de la Salut són fets pel mateix Vives a Sabadell, sense més indicacions de carrer ni de data. Al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) poden documentar-se altres impressions seves fins a finals del segle XIX.

La xilografia que representa santa Teresa tampoc no ofereix cap característica orientativa. En els goigs de Vilanova i la Geltrú comentats al núm. 13, el gravador Ricard Vives i Sabaté reproduïa, al segle XX, la mateixa figura de la fundadora, però sense copiar el seu nom al peu del dibuix. L’orla és molt comuna a molts fulls per la greca clàssica que mostra i, de fet, el corondell central és la decoració més original del full.

Més difícil és l’adscripció a una comunitat religiosa o devota determinada. Res no indica el text en aquest sentit, es limita a reproduir la lletra d’uns goigs molt repetits en les edicions barcelonines ja vistes i descrites que comencen pel vers que diu “Pues del seráfico harpón” (apunts núm. 3-4, 15-17, 20, 22 i 27), que tornarem a trobar més endavant.

Full documentat a Amics dels Goigs.


Bibliografia

LLANAS, Manuel, “Sabadell i Terrassa. Algunes (poques) notícies”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: el segle XIX, Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2004, pp. 339-340.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (30)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.