Goigs de santa Teresa de Jesús (35)

Teresa goigs 1934 CamosGoigs de Santa Teresa de Jesús que es canten a Santa Maria de Camos, Olot: impremta Bonet.- Tel. 20, 1934.

L’indret català més teresià, Santa Maria de Camós, torna a publicar els seus goigs de sempre dedicats a santa Teresa.

Res no canvia de les edicions anteriors, vistes als apunts 2, 5, 10 i 19, pel que fa a la vinculació de l’església de Camós amb la devoció per la santa, ni pel que fa al text dels goigs, que torna a repetir-se, ja que era el que es cantava a Camós i els fidels se’l devien saber de memòria. Els darrers versos ho deixen entreveure: “Tots els que devotament / Teresa reclamaran / i aquests goigs vos cantaran / doneu-los coneixement”. A més a més, al final del full pot llegir-se que “Resant un Parenostre, Avemaria i Gloria patri, davant de Santa Teresa, es guanyen 80 dies d’indulgències, concedits per dos diferents Senyors Bisbes de Girona”, indulgències que ja consten des dels goigs de 1858.

Resulta diferent, en canvi, el lloc d’edició, que es trasllada de Girona a Olot, a la tradicional impremta Bonet que, a principis del segle XX, havia passat als fills del fundador. En parlar d’una impressió de poesies de santa Teresa feta a la capital de la Garrotxa a finals del segle XIX –apunt sobre una edició olotina del “Para vos nací”–, ja es va emmarcar oportunament el context carmelita i tipogràfic del lloc. El seu convent de Nostra Senyora del Carme, que data del 1565, quan els pares carmelites van establir-s’hi tot satisfent la sol·licitud de la vila, segueix actiu ara i representa un referent en la vida religiosa i cultural d’Olot.

Val a dir que l’orla que envolta el full resulta especialment elegant i bonica.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

LLANAS, Manuel, “Olot, Roca, Dutrem, la impremta Bonet i algú més”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: el segle XIX, Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2004, pp. 330-334.

[Nora VELA]

2 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (35)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.