Goigs de santa Teresa de Jesús (39)

Teresa gozos 1966 Batea

Teresa gozos 1966 Batea bGozos que se cantan en alabanza de Santa Teresa de Jesús venerada en el templo parroquial de la villa de Batea, Barcelona: s. i., 1966 (Col. Torrell de Reus, 402).

Un altre cas de veneració a santa Teresa explicat a la nota històrica del revers del full.

Després de la lletra de la poesia d’aquests goigs, molt coneguda i difosa entre els casos ja vistos des de finals del segle XVIII, es troba una partitura musical per cantar-los i un advertiment: “Estos gozos también se cantan con la melodia de los ‘Goigs a llaor de la Puríssima Concepció’”. La seva melodia és tractada i il·lustrada al web dels Goigs d’Obaga que manté Josep Capdevila i pot sentir-se en aquest enllaç.

Concepció goigs 1966 Batea a

L’altra melodia és la de la partitura dels Goigs que es canten a llaor de la Puríssima Concepció de la Mare de Déu que es venera a l’església parroquial de la vila de Batea (Barcelona: s. i., Torrell de Reus, 1966), que apareix copiada en aquesta imatge dels goigs en qüestió, i que van ser publicats el mateix any que els de santa Teresa.

Les notes històriques dels dos goigs narren i interrelacionen ambdós documents. Parlen de com van ser els inicis de les devocions mariana i teresiana. Expliquen com una Arxiconfraria de les Filles de Maria i Santa Teresa fundada el 1876 per Enric d’Ossó i Cervelló, nét de Marianna Català, filla de Batea, a instàncies de mossèn Joan Baptista Altés, també de Batea, va iniciar i incentivar les seves litúrgies de devoció i d’apostolat entre les noies. Aquest mateix any de 1876 va arribar a Batea una bonica imatge de santa Teresa que, fins al 1936, era venerada als peus del presbiteri de l’altar major.

La completa cronologia d’Enric d’Ossó, feta per les germanes Mercedes Torroj, María Manzano, Caridad Molero i M. Teresa Galindo, no fa més que ratificar i completar les vinculacions del sant amb Batea: fins a 24 vegades surt esmentada la població, en el seu document biogràfic, entre els anys 1867 i 1885. La pàgina 29 al·ludeix a l’arribada de la imatge de santa Teresa, tal com s’explicava als goigs, i com hi era present Enric d’Ossó:

Noviembre 3er Dom. Batea. Está presente en la solemne entrada de la imagen de Santa Teresa en Batea.

Un altre cas ben curiós d’uns goigs de santa Teresa cantats amb dues melodies possibles per una vila que la té ben present.

Exemplars documentats en un arxiu particular.


Bibliografia

TORROJ, Mercedes; MANZANO, María; MOLERO, Caridad; GALINDO, M. Teresa, Cronología de san Enrique de Ossó a través de sus cartas y otros documentos, Madrid; Roma, 2005, 426 p.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.