Goigs de santa Teresa de Jesús (40)

Teresa goigs 1976 Teia Teresa goigs 1976 Teia b Goigs en lloança de santa Teresa de Jesús que es venerava al temple parroquial de Teià. Text per Mn. Santiago Casanova i Giner. Dibuix per Ricard Vives i Sabaté, de la imatge venerada a Teià, i segons fotografia de Josep Duran i Duran. Edició patrocinada per Na Rosó Carbonell i Ripoll. Vilanova i la Geltrú: Ricard Vives i Sabaté, 1976. (Sèrie de Goigs de l’impressor, núm. 870) (Exemplar número 37 de la col·lecció “Goigs de Teià”).

Una edició de goigs a santa Teresa patrocinats per una devota de Teià: Na Rosó Carbonell i Ripoll. El motiu l’aclareix Santiago Casanova i Giner,[1] rector emèrit de l’església tianenca quan, en la “Nota històrica” del revers del full, fa la història de la veneració de la santa al temple parroquial de la localitat.

El 1891 existia una imatge situada a l’altar de Nostra Senyora de l’Alegria. Més tard, el 1939, una altra imatge va situar-se a l’altar de Nostra Senyora de Montserrat; era del tipus maniquí, anava vestida amb roba, i la Secció Femenina, en ser la seva patrona, en tingué cura un temps.

Cap al 1976, amb motiu de la restauració del temple parroquial, aquesta imatge va passar al domicili particular de la Sra. Carbonell, que ha volgut encarregar la present edició al famós editor vilanoví, especialitzat en goigs, Ricard Vives i Sabaté,[2] que va inspirar-se en aquest model d’escultura per dibuixar l’estampa que presideix els goigs.

A partir d’aquesta iniciativa, tot en el full és excepcional: text dels versos, dibuixos i varietats de tiratges, tal com consta al llarg títol primerament citat.

Les estrofes dels goigs són d’un especialista, tant en versificar-los com en estudiar-los i gestionar-los en sèries diverses. En la nota primera pot llegir-se tota la seva activitat en aquest terreny. Queda també prou demostrat el seu coneixement dels goigs quan esmenta els dedicats a la transverberació de santa Teresa, fets precisament per un tianenc, i que vàrem ja comentar al núm. 32.

Una altra particularitat, aquesta deguda a l’editor, és que d’aquests goigs es va pensar tirar per al col·leccionisme diversos exemplars, segons que acostumava a fer Ricard Vives. Així, d’aquests fulls teresians, existeixen diferent sèries: una en pergamí de tres exemplars; altres tres en cartolina blanca de fil pintats a mà, signats i numerats; un centenar més impresos en paper superior amb l’orla de color, com el nostre, i numerats; i, finalment, 600 folis de paper corrent per repartir entre convilatans i devots. És a dir, que es va fer des d’edicions de bibliòfil molt limitades fins a un gran tiratge popular.

En definitiva, uns goigs diferents per la poesia original i la història que expliquen, per l’editor especialista en goigs i per estar pensats per als devots tianencs:

Vostra imatge al nostre temple
de molts anys s’hi venerava,
i en silenci ens predicava
les virtuts de vostre exemple.

I són diferents també en quedar marcats pel món del col·leccionisme, sense excloure, però, l’aplec popular.

Exemplar documentat en un arxiu particular.


Notes

[1] Personalitat molt activa en el món dels goigs, “havia publicat Col·lecció de 50 goigs de la Parròquia de Teià (1976) i Col·lecció de 27 goigs marians de la Comarca de Morella (1978). Els Goigs de Nostra Senyora del Vinyet (1984, Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos). Havia estat consiliari de l’Associació d’Amics dels Goigs, de Barcelona. Fruit d’aquesta activitat fou la concessió del premi de Folklore Jofre Vila i Soler, l’any 2000, per la publicació dels goigs d’aquella vila: “Quaderns de goigs de la parròquia de Sitges” (2001). Algunes imatges a la fusta de boix les havia arribat a gravar ell mateix. La seva col·lecció de goigs es conserva a l’Arxiu Municipal de Sitges, on ocupen 3 metres en longitud (El País 19/08/2008).” Informació extreta del Blog del Museu geològic. Vegeu també VILÀ, J.; CAPDET, V., “Mossèn Casanova. Història de Goigs, Arqueologia i la Creu de Sant Isidre”, La Xermada, pp. 33-36.

[2] Existeix un Catàleg dels mil cent vuitanta goigs estampats per Ricard Vives i Sabaté a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, Vilanova i la Geltrú: Ricard Vives i Sabaté, 1983, 50 pàgines profusament il·lustrades. Santa Teresa surt inventariada a la pàgina 16.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.