Goigs de santa Teresa de Jesús (42)

Teresa goigs 1982 mort 400

Goigs a Llaor de Santa Teresa de Jesús, Doctora de l’Església Universal. Música: Josep Monné i Roig. Text: Josep Mª Ferré i Castelló. Goigs motivats pel Quart Centenari del seu Gloriós Traspàs, 1582-1982. [Full mecanografiat, sense més indicacions]

Uns altres goigs compostos amb motiu del quart centenari de la mort de santa Teresa. Exemplar de presentació senzilla, però avalat per les firmes de dos col·laboradors importants perquè tant l’autoria del text com la de la música corresponen a dues persones amb ofici.

Aquests versos, originals del prevere Josep M. Ferré i Castelló,[1] se sumen a les més de vint poesies seves dedicades a rimar goigs, escrites a partir de la dècada dels anys 80. La majoria dels versos, vinculats a devocions de l’arquebisbat de Tarragona.

Goigs42Un cas semblant és el del músic Josep Monné i Roig, autor, així mateix, d’una vintena de melodies de goigs, sovint compostes per acompanyar les estrofes del poeta anterior, Josep M. Ferré i Castelló. També en aquest cas la seva melodia pot sentir-se al web Els Goigs d’Obaga de Josep Capdevila que gentilment, un cop més, ha fet possible l’audició per a nosaltres.

Les il·lustracions són conegudes i reproduïdes sovint en altres goigs: la mateixa xilografia de santa Teresa presidia i era comentada als apunts núms. 20 i 33, i la seva signatura autògrafa també apareixia estampada al núm. 37.

L’originalitat d’aquests goigs rau en la seva presentació tipogràfica, que fa pensar que les còpies devien circular a partir d’impressores no comercials.

Full documentat a l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.


Nota

[1] El Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya pot consultar-se amb profit per veure els goigs seus versificats, com també els cantats amb les melodies de l’autor de les músiques.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.