Goigs de santa Teresa de Jesús (45)

Teresa goigs 1997 BlanesGoigs a llaor de Santa Teresa, venerada a Blanes, a la parròquia del seu nom, al barri de Ca la Guidó. Lletra de Pere Puig i Llensa. Música de Lluís Solà i Triadú. Dibuixos de Domènec Valls i Coll. Blanes: Imprimeix Indústria Gràfica Montserrat, 1997.

Aquests goigs van publicar-se per commemorar els 25 anys de la parròquia de Santa Teresa, beneïda l’any 1972. Va ser creada per a un barri nou. En finalitzar l’últim bloc de pisos els veïns van elegir santa Teresa per votació popular i com a Patrona de la nova església.

La imatge que reprodueix els goigs és una talla d’alabastre, escultura de l’artista M. Sopena, i fou pagada pel sufragi dels veïns del barri.[1]

Teresa Blanes

L’autor de la lletra, Pere Puig i Llensa, va ser un cronista i guardonat poeta de Blanes, molt apreciat, mort el 2009. De fet, totes les devocions blanenques han tingut goigs amb la seva col·laboració.[2] En aquest cas escriu amb sentiment:

La parròquia que us venera
amb tendresa filial,
us acull fent-vos senyera
del camí celestial.
Del jardí de Blanes rosa
de la més dolça finor,
oh!, Teresa, gloriosa,
protegiu Ca la Guidó.

Puig i Llensa goigs BlanesLa música és composta per Lluís Solà i Triadú, músic que va ser el prologuista del volum dedicat a la “Commemoració del Centenari de l’Agrupació Musical Capella de Santa Cecília 1896-1996” dins de l’obra de Jesús Croll i Collell Blanes, història local I.[3] Una altra vegada gràcies a Josep Capdevila, que generosament ha fet possible l’audició des del nostre blog, la seva melodia pot sentir-se al web Els goigs d’Obaga.

Darrer full de goigs dedicats a santa Teresa estampat al segle XX.

Exemplar documentat en un arxiu particular.


Notes

[1] Domènec VALLS I COLL, “Els goigs de Santa Teresa de Jesús”, dins ídem, Els goigs de Blanes: història, llegenda i goigs, Girona: Ajuntament de Blanes; Arxiu Municipal de Blanes, 2007, pp. 87-88.

[2] Joan DOMÈNECH, “Pere Puig i Llensa, poeta blanenc”, Revista de Girona, 229 (2005), pp. 82-87.

[3] Editada per la parròquia de Santa Maria de Blanes i a Girona: Diputació de Girona, 1996, 891 p.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.