Una introducció a l’estudi dels goigs de santa Teresa

Nora VELA, Els goigs de santa Teresa: una introducció al seu estudi [recurs digital], a Castell interior [web] (15/10/2015 [actualització 5/11/2015]).

Gozos_ToledoUna de les seccions que han acompanyat Castell interior durant més d’un any és la sèrie constituïda pels goigs impresos dedicats a Teresa de Jesús entre les acaballes del segle XVIII i l’actualitat, produïts als Països Catalans i escrits tant en català com en castellà. Han estat 46 apunts d’aparició setmanal –dominical–, en què la reproducció gràfica dels documents –en plural perquè més d’una vegada en una única entrada s’han recuperat textos emparentats– ha anat acompanyada de la seva descripció bibliogràfica i artística, i de comentaris d’extensió irregular que il·luminen aspectes del seu context cultural: des de la identificació de la institució o l’individu que encarrega els goigs, de la impremta i els artistes involucrats en el procés editorial, fins a la detecció de les fonts d’una imatge concreta. (Sigui dit de passada, a aquests apunts sobre goigs teresians se n’han sumat una desena més, amb goigs relacionats amb devocions properes al món carmelita, com ara les Mares de Déu del Carme i de la Consolació –tan teresiana, aquesta–, sant Josep, sant Joan de la Creu, sant Enric d’Ossó, etc., a més d’apunts sobre documents que, tot i no pertànyer al gènere dels goigs, n’assimilen el format gràfic –és el cas de les impressions de la Letrilla “Nada te turbe” de Teresa de Jesús–, o sobre elements dels goigs –per exemple les indulgències que s’hi llegeixen al peu.)

La responsable de recollir, presentar i comentar aquest ric conjunt de materials ha estat una de les gran especialistes sobre els goigs, Nora Vela (facultat de Biblioteconomia i Documentació, Universitat de Barcelona; Associació Amics dels Goigs), autora d’un web imprescindible sobre el tema, Biblio goigs, que és tant un exhaustiu repositori personal de goigs ordenats segons el calendari religiós, com un recull d’enllaços a eines de treball sobre el gènere. Biblio goigs és una bona mostra de la utilitat del web 2.0 per difondre i facilitar la investigació sobre un gènere literari que, com el que ens ocupa, travessa els segles, obrint vasos comunicants entre les cultures popular i culta, i per afavorir l’intercanvi de dades amb altres projectes sobre temàtiques afins; valguin com a exemple els Goigs d’Obaga i aquest mateix Castell interior. Entre les publicacions de Nora Vela hi ha una guia que incideix en aquesta línia d’explotació del web per a l’estudi del gènere: “Els goigs a través de recursos electrònics”, BiD: Textos Universitaris de Biblioteconomia i Documentació, 23 (2009).

La col·lecció de goigs teresians publicats a Castell interior en lliuraments els anys 2014-2015 és ara l’objecte d’un estudi integrador firmat per la mateixa Nora Vela: Els goigs de santa Teresa: una introducció al seu estudi, disponible aquí. Es tracta d’una exposició raonada de les característiques pròpies d’aquests documents, contextualitzades en el gènere dels goigs en general. Així, doncs, s’hi analitzen quatre aspectes al voltant dels quals gira la seva producció: la gestió (qui els encarrega i qui els fa); l’element textual (des de l’anonimat tradicional fins a l’aparició dels goigs firmats per especialistes en el gènere i aportacions puntuals, de vegades amb una qualitat literària superior a la mitjana); l’element gràfic (la iconografia, les fonts artístiques i bibliogràfiques d’alguns gravats, al costat de dibuixos originals) i l’element musical (les partitures, d’aparició tardana en els goigs impresos). També s’hi assenyala la reutilització i la combinació de materials nous i antics –textos, melodies, il·lustracions- com a una de les característiques més importants dels goigs, que, tenint en compte la falta de dades editorials d’alguns exemplars, en alguns casos dificulta la identificació i datació de l’imprès. El treball inclou l’inventari dels goigs teresians publicats a Castell interior.

Maria TOLDRÀ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.