Tornem al setembre…

… Però mentrestant us deixem amb una magnífica vida de santa Teresa de Jesús en imatges, la Vita beatae virginis Teresiae a Iesu, amb gravats d’Adriaen Collaert i Cornelis Galle, publicada per primera vegada a Anvers el 1613. Es tracta d’un projecte promogut per Ana de Jesús, aleshores priora del convent de carmelites descalces de Brussel·les i una de les principals difusores de l’ideari teresià a Europa, que va comptar amb la col·laboració de Jerónimo Gracián. Els vint-i-cinc gravats a tota pàgina que formaven el llibre reproduïen una selecció d’episodis narrats a la biografia de Francisco de Ribera i als mateixos escrits de la monja, i es proposaven contribuir a la popularització del personatge quan encara estava obert el procés de beatificació, que arribaria poc després, el 1614; la canonització tampoc no es faria esperar gaire, el 1622. La Vita va tenir un gran èxit, que explica les seves successives edicions al segle XVII, i va influir decisivament en la iconografia de la santa.

L’edició de 1630, també publicada a Anvers, va aparèixer amb un títol lleugerament modificat que reconeixia la santedat ja confirmada: Vita sanctae virginis Teresiae a Iesu. Més avall podeu accedir a la versió digital d’aquesta vida gràfica de santa Teresa des d’Internet Archive.

Bones vacances!

Per saber-ne més:

PINILLA, M. José, “Dos ‘vidas gráficas’ de santa Teresa de Jesús: Amberes 1613 y Roma 1655”, BSAA Arte, 79 (2013), p. 183-202.

4 pensaments sobre “Tornem al setembre…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.