Dos articles sobre la recepció de la figura de Teresa de Jesús a eHumanista IVITRA

En l’últim lliurament, el 14, de la revista digital eHumanista IVITRA (2018), es publiquen dos articles interessants per a la història de la recepció literària i artística de la figura de santa Teresa de Jesús. N’adjuntem l’enllaç i un resum:

Mercè GRAS CASANOVAS, “Del text de Teresa a la seva imatge. A propòsit d’una desconeguda vida gràfica de la beata Teresa de Jesús. L’Effigies de Jean Leclerc (c. 1614)”

En el V centenari del naixement de Teresa de Jesús (2015), tot preparant els materials per a l’exposició Escribo con libertad, vam localitzar una vida gràfica de Teresa de Jesús a la Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona. Aquesta obra havia passat desapercebuda fins ara, sovint confosa amb la que publicaren els gravadors Collaert i Galle en 1613, i la troballa motivà la necessitat de fer una recerca que permetés establir-ne la identitat dels autors i dels editors. Des d’aquest punt de partença, hem mirat d’aprofundir en la gènesi dels primers projectes editorials de les biografies il·lustrades de Teresa de Jesús, que tenien com a principal objectiu donar suport iconogràfic a les causes de beatificació i canonització, tot presentant unes escenes incontestablement ortodoxes; composicions que esdevindrien un model per a les posteriors representacions artístiques de la santa, i que tindrien una gran empremta en el futur en l’imaginari col·lectiu femení, a més de tenir la funció de donar a conèixer d’una forma didàctica al públic devot en general les principals escenes de la vida de la fundadora, d’acord amb la pedagogia contrareformista. Així mateix hem tractat d’identificar els personatges que impulsaren aquestes campanyes editorials, i que tingueren un important patronatge femení en la publicació de les diverses vides gràfiques posteriors.

Albert ROSSICH, “Un poema falsament atribuït a Francesc Vicent Garcia (1614)”

“En ocasió de les festes celebrades a Barcelona per la beatificació de Teresa de Jesús (1614) les carmelites descalces de Barcelona van decorar el seu convent amb domassos, quadres, brodats, catifes, imatges, flors i poemes, un dels quals un sonet sobre el tema de les noces místiques de la futura santa va ser posteriorment atribuït a Francesc Vicent Garcia (Tortosa?, 1578/1579 – Vallfogona de Riucorb, 1623) i va gaudir així d’una notable fama. La composició estava estructurada en forma de laberint amb acròstics, però la relació que ens l’ha transmès hi afegeix unes instruccions de lectura que fan veure que era un objecte més complicat que no pas una simple poesia visual. En aquest treball es discuteixen les diverses solucions que s’han proposat per resoldre aquesta qüestió, alhora que es rebat l’atribució tradicional a Garcia” [resum extret de la revista].

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.