Teresa, hereva del Carme

Així ho escrivia el frare agustí català Pere Màrtir Puig (m. 1779) en una de les seves miscel·lànies manuscrites de sermons i materials diversos d’utilitat per al predicador, el ms. 3-II-24 de la biblioteca de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, procedent de la llibreria de l’antic convent de Sant Agustí de Barcelona. Puig, autor d’obra mariana i hagiogràfica, és conegut sobretot per una biografia castellana impresa de la venerable Madrona Clarina (Vida y prodigiosa muerte de la venerable sierva de Dios Madrona Clarina, Barcelona: Carles Sapera, 1769). D’aquesta obra, ens n’ha arribat un manuscrit parcialment autògraf, en un cas poc freqüent de conservació d’un còdex d’autor després de la publicació de l’obra que s’hi llegeix; el citat convent barceloní el va conservar entre d’altres testimonis de la producció intel·lectual dels seus frares. Avui també està dipositat a les Bones Lletres (ms. 3-II-25).

En la miscel·lània ja esmentada, Puig proposa Teresa com a exemple en un passatge sobre els joves que precedeixen els vells en el govern —d’un orde religiós, en aquest cas— (“Superiors joves que govèrnan y precehexen als vells”), una exaltació de la joventut que a l’època, la segona meitat del XVIII, i en el context d’una cultura de base conventual, té un punt de sorprenent. Però no som davant d’un exemple típic d’“el món al revés”. És la mateixa història del Carme que condueix Puig a aquesta conclusió: així com el Carme descalç ha renovat l’antic Carme, ara rebatejat popularment com a “calçat”, la fundadora d’aquell obté la primacia de l’orde i es converteix en la successora d’Elies.

Santa Theresa és la heredera del Carme, así més jove que los calsats. Ella se’n portà la glòria perquè aquell feu [sic per fou?] un primer de Elias y Eliseu, aquell recivió [?] aquell silenci, lo guardà Theresa y los seus. Ella és cap en la dignitat del Carme, que li toca la primacia […]. (RABLB, ms. 3-II-24, p. 129-130)

[Maria TOLDRÀ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.