Una cronologia de Verdaguer amb estacions carmelites

:: Àlvar VALLS; Roser CAROL, Verdaguer dia a dia: Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902), Folgueroles: Verdaguer Edicions, 2023 (Eines, 1), 861 p. ISBN 978-84-126165-2-1. ::

Els seguidors de Castell interior ja coneixen la magnífica sèrie de vint articles que, amb el títol «Jacint Verdaguer, poeta afectat a Teresa de Jesús», el filòleg i teòleg manresà Joan Requesens hi va publicar entre 2014 i 2015, la millor mostra de l’interès continuat d’aquesta web per la presència del Carmel descalç en la biografia i l’obra de Verdaguer.

Una presència que resulta, un cop més, evident en un dels treballs més estimulants publicats els últims temps sobre el poeta: Verdaguer dia a dia, del tàndem format per l’escriptor Àlvar Valls i la filòloga Roser Carol. (Recordem que Valls és l’autor d’una celebrada novel·la biogràfica sobre el poeta: Entre l’infern i la glòria.) Es tracta d’una detallada cronologia elaborada a partir de la bibliografia verdagueriana fins a l’actualitat, de la premsa de l’època, de les referències internes de les obres del mateix Verdaguer i de l’abundant epistolari que se n’ha conservat, un conjunt documental que sovint dona sorpreses, més que agradables per als investigadors quan les troballes acaben sent adquirides per una institució pública que en facilita l’accés —mai no sobra recordar que el gruix d’aquest fons és avui a la Biblioteca de Catalunya.

L’estructura d’una cronologia i la base metodològica rigorosa i pacient que en presideix l’elaboració no tenen secrets. Però sí mereixen un elogi explícit dos aspectes del volum: el primer, la cura a distingir amb claredat la dada documental de la hipòtesi, especialment per als primers anys de la vida del poeta; el segon, la mateixa redacció de l’efemèride recollida en cada entrada o dia sobre el qual s’ha conservat informació, perquè conté un breu regest de la font utilitzada en el buidatge: la dada estricta està sempre ben contextualitzada i referenciada per a qui vulgui anar a la font.

Pel que fa a la matèria carmelitana del volum, des dels índexs finals es poden recuperar les referències a Teresa de Jesús i a Joan de la Creu: informació sobre els poemes que Verdaguer els dedica, l’estada a Alba de Tormes, les celebracions del tercer centenari de la mort de la santa (1882), el carteig amb un teresianista il·lustre, Enric d’Ossó, i la bella al·lusió indirecta a Joan de la Creu en una carta de Verdaguer a Cosme Vidal de 1896: «Com ho prendran la gloriosa santa Teresa i son company, lo millor místic del món, lo que vostè diu sobre mes pobres Idil·lis?».

Valls i Carol avancen que ben aviat publicaran una Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023), en la mateixa col·lecció en què ha vist la llum la cronologia.

[Maria TOLDRÀ]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.