Bouchard, Santa Teresa de Jesús (1515-1582)

Françoise BOUCHARD, Santa Teresa de Jesús (1515-1582): “Amb Déu sol n’hi ha prou”, trad. de Lluís Victori i Companys SJ, Cerdanyola del Vallès: Bisbat de Terrassa; Clipmèdia Edicions, 2014, 363 pp. ISBN 978-84-939572-5-4.

bouchardEl 2012 es va publicar a les Éditions Salvator, de París, el llibre Sainte Thérèse d’Avila: Dieu seul suffit, de Françoise Bouchard, que ara apareix en versió catalana del jesuïta Lluís Victori i Companys, en una edició impulsada des del bisbat de Terrassa. Uns anys abans, els noms de l’autora, el traductor i la institució ja havien coincidit en un projecte semblant: la versió de la vida de Jean Marie Vianney, el patró dels rectors de parròquia (El Sant rector d’Ars, entranyablement prevere, Bisbat de Terrassa, 2010).

Françoise Bouchard (n. 1940) és una escriptora prolífica que s’ha especialitzat en biografies de sants i personatges destacats de l’espiritualitat catòlica, especialment de la França del segle XIX, encara que també ha fet incursions en altres èpoques i cultures, com en el cas del seu llibre recent sobre santa Teresa d’Àvila. Més que no a la biografia històrica de caràcter divulgatiu a l’ús, aquesta obra s’adequa a un tipus específic de biografia, l’hagiografia. El gènere de les “vides de sants” hi és actualitzat de manera efectiva. L’autora hi repassa breument els episodis de la vida de Teresa, amb un estil àgil i càlid que convida a establir una connexió emocional amb el subjecte historiat, ben reflectida a través del català correcte i alhora proper de la versió. La successió de les anècdotes vitals configura l’estructura del llibre, dividit en apartats de llargada desigual, generalment breus. El context històric i cultural dels episodis és mínim, i no s’hi estalvien els tòpics. Sobta especialment que Bouchard no hagi explotat més la producció literària de santa Teresa –tan sols les cartes li mereixen un elogi especial. En definitiva, allò que interessa a l’autora és apropar al lector la figura de la santa, centrada en el doble vessant de l’experiència mística i de la fidelitat a l’Església, que es proposa com a model de vida cristiana, resumit en un vers del “Nada te turbe”: “Sólo Dios basta”.

El llibre s’obre i es tanca amb textos escrits per a l’ocasió pel bisbe de Terrassa, J. À. Saiz Meneses, pel cardenal i antic bisbe d’Àvila Antonio Cañizares i pel carmelita Henri Déjeant.

[Maria TOLDRÀ,
filòloga]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.