Goigs de santa Teresa de Jesús (4)

Gozos de la seráfica madre y doctora Sta. Teresa de Jesús, Barcelona: En la Imprenta de Manuel Tegero, Plaza del Oli, s. a. || Gozos de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, s. p. i.

La diferència d’aquests dos fulls de goigs, dels publicats la setmana passada, rau en la xilografia. Si bé l’escenari i la figura són similars, la vorera és notablement diferent: els detalls barrocs ornamentals substitueixen els marcs quadrats anteriors. Títol, text i disposició tan iguals fan pensar que procedeixen d’un mateix obrador tipogràfic. Les orles variades no deixen de ser un detall de voler oferir uns goigs diferents dins d’un mateix moment. I pel que fa als florons, cal destacar el símbol del Carmel flanquejant santa Teresa en un d’ells.

L’impressor Manuel Texero, que apareix en un dels fulls, va exercir el seu ofici a Barcelona a finals del segle XVIII i començaments del XIX. Que rebia encàrrecs dels carmelites descalços, ho demostra aquesta publicació tan relacionada amb l’orde del Carmel: Modo de resar la corona del glorios patriarcha sant Joseph, Per medi de la qual, tots los dias, sos devots imploran sa protecció, en la Iglesia dels Pares Carmelitas Descalços de Barcelona. Ordenat per un Religiós del mateix Convent, Barcelona: Per Manuel Texero, en la Rambla, Any 1796. Podria servir per ajustar la data dels nostres goigs.

Fulls documentats al ric fons Vallat de les Médiathèques-Montpellier.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (4)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.