1r Congrés mundial sobre Gaudí | Gaudí 1st World Congress

1r Congrés mundial sobre Gaudí | Gaudí 1st World Congress.
Data: 6-10 d’octubre de 2014.
Lloc: Barcelona, Universitat de Barcelona (Edifici Històric).
Organitza: The Gaudí Research Institute; Universitat de Barcelona.
Programa.
Més informació: web del congrés. Facebook. Twitter: @GaudiBCN

Primer congrés internacional íntegrament dedicat a la figura i l’obra d’Antoni Gaudí (1852-1926). Segons els organitzadors:

Congres_GaudiEl Congrés presentarà a la comunitat científica una nova història de Gaudí:

  • Presentació d’estudis inèdits, documents i obres de Gaudí, centrats, encara que no de manera exclusiva, en l’església de la Colònia Güell, el laboratori i el gresol de les noves formes gaudinianes i d’un nou mètode de treball revolucionari.
  • Propagació d’un Gaudí absolut, els seus valors, les seves solucions i aplicacions pràctiques en el segle XXI, en camps com l’arquitectura, l’enginyeria, el disseny, els negocis, la creativitat, el turisme i l’audiovisual, entre d’altres.
  • Noves oportunitats: MBA i altres màsters, càtedres universitàries, nous àmbits de recerca.
  • Cerimònia de reconeixement i homenatge als investigadors internacionals.

D’acord amb la diversitat d’àmbits de les conferències, els destinataris potencials són: En l’àmbit de la recerca, els estudiosos i investigadors de l’obra, el pensament i l’entorn històric, social, etc., d’Antoni Gaudí i dels camps d’interès de l’artista, des dels afers socials fins a l’esport, la cultura i l’espiritualitat, entre d’altres, que vulguin presentar ponències, comunicar els resultats de la seva recerca o assistir al Congrés per conèixer l’estat de la qüestió dels estudis gaudinians. En l’àmbit de la creativitat, empreses i organitzacions que treballen amb models, mètodes, processos i sistemes de treball, siguin directes o derivats de Gaudí.

L’episodi més important de la relació de Gaudí amb les famílies carmelitanes és, sens dubte, la construcció de l’edifici del Col·legi de les Teresianes del carrer Ganduxer (Barcelona), destinat a ser “la casa colegio modelo de estudios generales de toda la Compañía, un pensionado de alumnas internas, donde las Hermanas estudiantes al estar convenientemente habilitadas podrán prácticamente instruirse en el ejercicio del Apostolado de la enseñanza”. Gaudí ja consta incorporat al projecte el 1889, pocs mesos després del seu inici, el 1888; el Col·legi obria les seves portes un any després, el 1890. L’obra és un encàrrec del fundador de les teresianes o Companyia de Santa Teresa, el sacerdot de Vinebre Enric d’Ossó (1840-1896), canonitzat el 1993. Segons alguns autors, Ossó hauria exercit una important influència espiritual en Gaudí, que es reflecteix especialment en la simbologia teresiana (Moradas) que recorre la part atribuïble a l’arquitecte reusenc de l’actual Col·legi de Ganduxer. Així mateix, Gaudí hauria orientat el disseny del Col·legi teresià de Vinebre, obra del seu col·laborador Bernardí Martorell.

Fonts consultades

BONET, Jordi, “Una obra menor de Gaudí al jardí de les Teresianes”Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 26 (2012), pp. 135-141.

Gaudí i el Modernisme a Catalunya. [Consulta: 05/10/2014]

TARRAGONA, Josep Maria, “L’itinerari místic d’en Gaudí”, AntoniGaudí.org (05/10/2009). [Consulta: 05/10/2014]

VOLPE, Gloria, STJ, “Enrique de Ossó y Gaudí”, dins Mano de oro: Enrique de Ossó, sacerdote y teresianista, Burgos: Monte Carmelo, 1979, pp. 371-378.


[Maria TOLDRÀ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.