Goigs de santa Teresa de Jesús (8)

Teresa loores Gogstes val.xixLoores a la serafica virgen, y madre Santa Teresa de Jesus, Fundadora de los Carmelitas Descalzos, s. p. i.

Full interessant per presentar una estampa xilogràfica de santa Teresa molt diferent a d’altres del segle XIX, que ja han aparegut en anteriors exemplars comentats fins ara. Aquesta no tornarà a repetir-se, probablement.

Malgrat no portar dades d’impremta, la tipologia de lletres, florons i orla ens remet a aquella època, com també el text de les cobles, text molt documentat i imprès repetidament en català o castellà, segons que sigui el cas. Dóna la casualitat que els dos primers versos són vàlids per a totes dues llengües: “Teresa, Fenix gloriosa / de Jesus esposa amada”.

Pel que fa al títol, cal considerar que la paraula “goigs” apareix sovint traduïda per “loores” al castellà. Val a dir, però, que també en català s’usa alguna vegada el terme “llaors” per indicar la mateixa tipologia poètica.

El blog Gogistes Valencians associa aquest exemplar a l’església de Santa Teresa d’El Campello (l’Alacantí), l’origen de la qual es remunta a finals del segle XVIII. Molt refeta pels avatars històrics, actualment és la parròquia de la localitat i té un altar modern dedicat a la santa.

Full documentat a Gogistes Valencians.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.