Goigs de santa Teresa de Jesús (12)

[4] Gozos a la serafica madre Santa Teresa de Jesus, Valencia: Imprenta de Laborda, s. a. ¶ [5] Gozos a la serafica madre Santa Teresa de Jesus, Valencia: Imprenta de Juan Martí (antes de Laborda), Bolseria, 24, s. a.

Dos goigs que suposen estadis posteriors al tres vists al núm. 11. La imatge xilogràfica de la santa segueix sent exactament la mateixa, però es canvia la denominació de Loores per Gozos i, el que és més determinant, apareixen les dades de l’obrador tipogràfic on han estat fets, que pertany a la rica saga de la família Laborda de València.

Agustí Laborda a partir del 1749 treballà sol. Es dedicà especialment a la impressió de plecs solts, romanços, relacions i obres religioses de poca extensió, tradició que perdurà fins l’any 1864 a càrrec de la seva vídua, Vicenta Devis (1780-1819), de la seva filla Maria Teresa Laborda i Devis (1820-25) i del nebot d’aquesta, Agustí Laborda i Galve, a la mort del qual (1864) la impremta passà a Joan Martí”. Aquesta breu síntesi que publica en línia l’Enciclopèdia Catalana completa perfectament les dades cronològiques que no apareixen impreses i, també, situaria les impressions dels tres goigs anteriors.

Els florons i les orles diferents emmarquen la mateixa lletra. I en els més moderns, el detall de l’escut del Carmel se selecciona com a ornamentació. Van haver-hi moltes petites variants en els nombrosos goigs com aquests publicats pels Laborda.

La fundació de l’antic convent del Carme de València es remunta a l’any 1281 quan, rere la conquesta de Jaume I, s’estableixen els pares carmelites a la ciutat. La seva projecció a través dels segles va donar nom a tot un barri, el popular del Carme de la capital valenciana. Els avatars històrics han anat desmantellant uns convents i creant-ne d’altres. Els carmelites descalços estan establerts a la ciutat des del 1589. Una síntesi aquí.

Fulls documentats a Amics dels Goigs.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.