Goigs a sant Joan de la Creu

Juan Cruz 14xii Gozos 1726Gozos, y loores al Sancto Padre, y Mistico Dr. S. Juan de la Cruz, primer Carmelita descalzo, y Coadjutor de la Gran Madre S. Teresa de Jesus en la fundacion de su Sagrada Reforma, s. ll. [però Mallorca]: En Casa de la Vidua Frau, Año 1736.

La feliç coincidència de la festivitat de sant Joan de la Creu el dia d’avui, 14 de desembre, brinda una bona ocasió per mostrar i comentar aquests excel·lents goigs que li són dedicats, com a primer carmelita descalç i coadjutor de santa Teresa.

El gran gravat barroc, firmat per Muntaner, que presideix la pàgina representa: el sant titular dels goigs al peu de la Creu i al centre; santa Teresa i santa Magdalena de Pazzi als dos costats, i una monja no identificada que apareix asseguda a la dreta. Tots dialoguen amb Crist crucificat, responent a la seva exclamació “Sitio” [‘tinc set’], amb els lemes de llurs vides: “Pati et contemni pro te” [‘patir i ser menyspreat per tu’], “Aut pati, aut mori” [‘o patir o morir’] i “Pati non mori” [‘patir, no morir’]. Llibres i lliris per terra indiquen l’ofici i les virtuts dels sants i, a més a més, dues fornícules i un pergamí mostren escrits, en els seus espais, els títols en llatí de les seves obres. Un proverbi bíblic i la firma del gravador anoten el magnífic dibuix.

No menys important és el text dels versos, anònim com és usual en aquesta època. Són quinze cobles que relaten la vida de sant Joan de la Creu com si fos un poema biogràfic. Entre totes les estrofes destaca una que canta com “Theresa fue Profetiza / pues siempre santo te halló”; i dues altres que estan dedicades a les proteccions particulars del sant en casos de malalties doloroses i, especialment, de dones amb dificultat en el part.

Acaba el text amb l’oració litúrgica usual i el permís o imprimatur reglamentari firmat per Francesc de Torres, en la seva qualitat de vicari general de la diòcesi de Mallorca, càrrec que exercia des del 1730.

Tant el gravador Muntaner com la impremta de la Vídua Frau estan ben documentats en la bibliografia final. I pel que fa la història dels carmelites a Palma, el cronista oficial Bartomeu Bestard l’explica en aquest article sobre “El convento carmelita de ‘ses Tereses’ de Palma”, Diario de Mallorca (11/10/2009).

Són uns goigs excepcionals en el marc del segle XVIII, i amb bibliografia incorporada que denotaria un volgut propòsit documental.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

BOVER, Joaquín María, “Viuda Frau”, dins ÍD., Imprentas de las Islas Baleares, Palma: Imp. Pedro José Gelabert, 1862, p. 14.

ROIG I MONTSERRAT, Joan, “Bibliografia de goigs dedicats a Sant Joan de la Creu”, dins Els goigs de Sant Joan de la Creu, col·lecció de 18 facsímils, Tarragona: Amics dels Goigs; Gogistes Tarragonins; PP. Carmelites Descalços de Catalunya i les Illes, 1991, 8 pàgines sense numerar.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.