Goigs de santa Teresa de Jesús (13)

15 Teresa lloances 1981 Vilanova+solfaLloances a Santa Teresa de Jesús. Venerada a la Parròquia de la Immaculada de Vilanova i la Geltrú. Text de Mn. Fortià Solà, música d’Enric Prats i Martí, xilografies de Ricard Vives i Sabté [sic] Aquests goigs s’editen per commemorà el IV Centenari de la seva mort (Avila 1515 – Alba de Tormes 1582) 2ª edició “Amics dels Goigs”. Badalona: Impremta Novell, octubre de 1981. [La partitura musical està impresa al revers del full sense cap altra anotació addicional.]

qr_imgLa proximitat del Nadal m’ha fet fer un salt en el temps per trobar uns goigs amb música i poder sentir-los tot celebrant les festes que s’acosten.

El cas de l’estampació de les partitures als goigs és ben curiós perquè, a pesar de saber-se que sempre s’havien cantat, no va ser possible d’imprimir-les fins que les tècniques editores ho van permetre en uns fulls tan humils. Les partitures més antigues es troben gravades en planxes metàl·liques en foli, i són pocs els casos aplicats a goigs, a causa del seu alt cost. La popularització del fotogravat va fer que molt a finals del segle XIX i a principis del XX es comencessin a incloure partitures en els goigs que, de seguida, van aparèixer firmades pel compositor corresponent.

Aquestes Lloances de santa Teresa són dels fulls més antics acompanyats de música dedicats a ella. Tot fa pensar que possiblement la primera edició, desconeguda fins ara, va ser feta ja amb la inclusió de la partitura per celebrar millor el centenari anterior de 1915.

L’autor de la lletra és Fortià Solà i Moreta, un historiador i poeta ben documentat. Pel que fa a la música, Enric Prats i Martí és autor de múltiples partitures de goigs, com pot comprovar-se en consultar grans catàlegs col·lectius com el CCUC. I pel que fa la melodia seqüenciada digitalment perquè es pugui sentir, Josep Capdevila i Sanitjas, de Sant Quirze de Besora i mantenidor del web Els Goigs d’Obaga, és, ara per ara, el músic que processa i emmagatzema la quantitat més gran de melodies de goigs. També l’il·lustrador és molt conegut i ben arrelat a Vilanova: Ricard Vives i Sabaté, xilògraf i també autor material de més de mil goigs.

La devoció explícita de Vilanova per santa Teresa possiblement arrenqui de l’establiment dels carmelites descalços l’any 1735 al convent dels Dolors o “Els Josepets” a La Geltrú, que presentava i presenta aquesta façana tan evocadora: sant Josep, l’escut del Carmel i l’escut del benefactor. Els avatars i el pas del temps han convertit l’edifici en dependències de l’Hospital actual. En canvi, aquests goigs presenten la seva adscripció a la parròquia de la Immaculada, la popular església del mar, que data del 1859. El text que diu “Per les vostres Teresianes / llibre sou que mai es tanca” al·ludeix a l’escola teresiana fundada el 1884, regida actualment per la comunitat de la Fundació Escola Teresiana. Uns goigs ben vilanovins.

Full documentat en un arxiu particular.

[Nora VELA]

7 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (13)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.