Goigs de santa Teresa de Jesús (14)

Teresa transver 1858 gozos

Gozos a la transververación de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, singular restauradora de la primitiva observancia del florido carmelo. Su fiesta a 27 de agosto. Barcelona: Imprenta de Juan Gaspar, = Gíriti 1858. [Sota la imatge pot llegir-se] Sª Teresa de Jesús. Se hallará en Barña calle den Ripoll tienda de estampas.

Són uns goigs teresians diferents dels vists fins ara, ja que van dedicats a un fet concret de la vida de la santa: la seva transverberació.

El títol ho deixa ben clar, a pesar que el text dels versos és exactament el mateix imprès als goigs comentats 6, 8, 11 i 12. Tots ells contenen l’estrofa específica que glossa l’episodi:

Sin dar a la vida fin,
atravesó con un dardo
vuestro corazón gallardo
un alado serafín […]

El gravat que presideix el full és molt bonic. Amb una gran delicadesa de traç, es dibuixa santa Teresa tot escrivint. Inclou els símbols de la seva jerarquia als peus: el bàcul de fundadora i el birret de doctora. A més, pot llegir-se perfectament el text de la seva coneguda letrilla “Nada te turbe […]”, escrita en un paper gran que penja del pupitre on seu. Aquest gravat que presideix el full és innovador, ja que per fer-lo s’usa la tècnica calcogràfica mitjançant una planxa de coure, i no de fusta com fins ara havíem vist. Va firmat per J. Amills, que, per l’any 1858 imprès als goigs, podria correspondre a Joan o a Josep Amills, ja que ambdós van treballar a mitjans del segle XIX a Barcelona.

La cobla final és exclusiva d’aquesta edició i remet a l’àmbit devocional:

Con piadosa devoción
desde tiempos muy remotos
celebran estos devotos
vuestra Transververación […]

És difícil poder adscriure els goigs presents a un convent o una església determinats, que serien els identificats com “estos devotos” esmentats al vers, ja que els impressors de Barcelona treballaven amb encàrrecs procedents de poblacions molt diverses i, en aquell moment, els convents de Barcelona havien patit desamortitzacions i cremes prou documentades.

Aquests goigs no seran els únics dedicats a la transverberació de santa Teresa.

Full documentat a Amics dels Goigs.


Bibliografia

CORREA, Antonio, “Repertorio de grabadores españoles”, dins Estampas: cinco siglos de imagen impresa, Madrid: Subdirección General de Museos, 1981, pp. 244-292.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (14)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.