Goigs de santa Teresa de Jesús (15)

Teresa gozos 1863c TerragonaGozos en honor de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, Tarragona: Imp. de Puigrubí y Arís, s. a. Dins de la xilografia amb la imatge de la santa, voltada d’una artística orla presidida per l’escut del Carmel entre altres decoracions, hi figura el nom de “S. M. TERESIA”.

La presència del Carmel descalç a Tarragona data del 1597 en fundar-se el convent de Sant Llorenç. L’ideari de l’orde va arrelar i conviure normalment amb la població, a pesar de l’agitada vida històrica i social dels temps, fins arribar a la segona meitat del segle XIX, època de l’estampació d’aquest full.

Aquests Gozos a santa Teresa són prou bonics com per donar testimoni de l’interès en cantar-los amb un full diferent davant: atractiva és la imatge de la santa, un primer plànol de la seva efígie gens usual en els goigs; també l’orla i el corondell que divideix les cobles tot formant un conjunt harmoniós.

Cap al·lusió de provinença ni de devoció. El text dels versos és molt usual i es repetirà sovint en altres casos que veurem. Solament el peu d’impremta vincula tota l’obra a Tarragona en l’època que la impremta Puigrubí i Arís treballava a la ciutat. Queda ben documentada la seva activitat entre els anys 1865 i 1880 en l’obra d’Eugeni Perea sobre la Historiografia religiosa de l’Arxidiòcesi de Tarragona, 1606-2007 (2010).

No seran aquests els únics goigs tarragonins que veurem dedicats a santa Teresa al segle XIX.

Full documentat a l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.


Bibliografia

PEREA SIMON, Eugeni, “Puigrubí y Arís”, dins ÍD., Historiografia religiosa de l’Arxidiòcesi de Tarragona, 1606-2007: l’estat de la qüestió, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010 (Scripta et documenta, 89).

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.