Goigs de sant Enric d’Ossó

Enric d'Ossó 27i goigs xx

Goigs en honor de Sant Enric d’Ossó i Cervelló. Fill de Vinebre. Sacerdot i fundador de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, s. p. i.

Primers goigs coneguts dedicats a sant Enric, de canonització recent. Com a fundador de la congregació de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, no es podia deixar de comentar aquest any, el del centenari de santa Teresa, i en vigílies de la seva festa litúrgica, el dia 27 de gener.

Es tracta d’una tipologia de goigs diferents, de caire artesanal ja que, en no figurar cap peu d’impremta, fa pensar en una elaboració particular, redactada i feta per poder disposar de còpies per repartir-les al moment de cantar-los. No és cap cas aïllat, les noves tecnologies potencien sovint aquesta dinàmica que fa que no es trenqui la rica tradició popular i gogística.

La història que expliquen és la de la vida de sant Enric, tan pròxima i estimada pels seus convilatans de Vinebre, la seva terra natalícia i on es conserva la casa pairal. El col·legi de les Teresianes de la mateixa localitat, obra arquitectònica de Bernadí Martorell, però inspirada pel seu mestre, i amic del sant, Antoni Gaudí, manté viu el record del seu fundador i propicia els goigs. Els versos són de rima lliure i l’estampa reprodueix una de les seves imatges més divulgades, inspirada en una autèntica fotografia. També les seves relíquies són mostrades i comentades com a part de la seva història.

OssóMontseratLa gran relació de sant Enric amb Montserrat, ben reflectida al text dels goigs, fa que a l’atri del monestir hi figuri una escultura seva, obra d’Enric Monjo, juntament amb la dels altres grans fundadors vinculats amb Catalunya.

Full ofert gentilment per Asun Álvarez, STJ.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.