Goigs de santa Teresa de Jesús (22)

26 Teresa gozos 1900cTarraco Aris

Gozos de la seráfica madre y doctora Sta. Teresa de Jesus, Tarragona: Imp. de F. Arís, s. a.

Uns altres goigs editats a Tarragona. La imprecisió del peu d’impremta ens remet a la saga dels tipògrafs Arís i les seves actuacions professionals. La bibliografia idònia de l’obra d’Eugeni Perea sobre la Historiografia religiosa de l’Arxidiòcesi de Tarragona pot ajudar a situar el “F. Arís” que s’hi llegeix en el moment precís de la seva intervenció cap a finals del segle XIX.

La diferència més notòria d’aquest full es troba, justament, en la faceta decorativa dels materials xilogràfics usats, i en l’habilitat en voler oferir un model diferent, bonic, i amb recursos corrents per acompanyar uns versos molt coneguts i repetits (entrades núms. 3, 4, 15-17, 20-21).

La santa Teresa que presideix els goigs, amb l’hàbit de carmelita i amb la ploma d’escriure en una mà, es deixa inspirar per l’Esperit Sant. A l’altra mà, en comptes de portar un llibre, sosté una maqueta petita que representa una de les seves fundacions conventuals amb l’identificatiu campanar. Com sigui que el boix no era massa gran, l’impressor F. Arís l’ha voltat d’un marc decoratiu compost per una de les molt usuals sanefes tipogràfiques que existien a les oficines dels caixistes. Justament la mateixa sanefa que fa servir també com a corondell per separar les dues columnes de versos dels goigs. Dos petits florons i una orla adient rematen la pàgina de forma conjuntada i elegant.

Cada nova impressió de goigs era motiu d’exercitar la imaginació per obtenir un full diferent tot aplicant els senzills materials que es tenien a l’abast. Tota una riquesa de l’art popular al servei d’una veneració expressada també de forma popular.

Full documentat a l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.


Bibliografia

PEREA SIMON, Eugeni, Historiografia religiosa de l’Arxidiòcesi de Tarragona, 1606-2007: l’estat de la qüestió, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010 (Scripta et documenta, 89).

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.