Goigs de sant Josep

29 DE GOIGS Josep BCN 1926 meu

J. B., Goigs al gloriós patriarca St. Joseph que se venera en la Parroquial Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, Barcelona: Tip. Católica, Pi, 5, 1926 (L’Arxiu, 20).

De la sobrietat usada pel Carmel reformat, reflectida també en els fulls populars dels goigs teresians, passem ara a admirar aquest model tan exuberant i bonic. A dues tintes i amb varietat de gravats, tot suma per presentar i emmarcar de forma artística les lloances al patriarca sant Josep, patró de l’Església catòlica des del 1870 per decret de Pius IX.

El gravat principal representa sant Josep, acompanyat del profeta Elies i de santa Teresa. Uns angelets, als peus del patriarca, porten una filactèria on pot llegir-se: “Salus nostra in manu tua est”, tot parafrasejant les paraules que els egipcis adrecen al Josep bíblic del Gènesi 47.25. Si Elies representa l’ideal dels primers ermitans en retirar-se al Mont Carmel tot inspirant-se en el profeta, Teresa representa la reforma o actualització de l’orde i la seva confiança plena en el patriarca, el seu valedor, tal com deixa escrit extensament al capítol VIè del Llibre de la Vida. La imatge és una síntesi perfecta de l’ideari de les dues branques carmelites al voltant de sant Josep.

Tres gravats més, a joc, conformen el corondell central: un plat de ceràmica italiana on queda representada la sagrada Família amb santa Anna i el petit sant Joan Baptista sobre la llegenda “sacra famiglia”; una escena de la fugida a Egipte i una altra de l’obrador o fusteria de sant Josep. Una doble orla emmarca tot el full.

La lletra dels goigs va firmada discretament per les inicials J. B., corresponents a Joan Batlle (1869-1939), llibreter, bibliòfil i col·leccionista de goigs que va voler fer, en aquell moment, una col·lecció artística de goigs i la va numerar sota el títol de “L’Arxiu”, nom que també portava la seva llibreria. El full present porta el número 20 d’aquesta col·lecció.

Les cobles desgranen les excel·lències de sant Josep. La notícia de la seva vida precedeix els ajuts que dispensa als qui l’invoquen tot demanant protecció per a la família, el treball o per tenir una bona mort, temes que queden reflectits en aquests versos: “De la família cristiana / sou mirall y clar exemple […]”; “Al treball heu consagrat / vostra vida retirada […]”, i “Si en vida acudím a Vos / un bell trespàs nos espera […]”.

A nivell institucional, es parla del seu patronatge de l’Església. “Pio Nou vos va nombrar / patró lo més singular / de la Església universal […]”. Cap al final recorda que a Barcelona “Los devots d’esta ciutat / gran Església us han alçada […]”, en al·lusió al santuari que la vila comtal havia erigit al patriarca, el de Sant Josep de la Muntanya, consagrat com a centre de culte i pelegrinatge, i amb una coronació canònica solemne de la seva imatge el 1921, feia quatre anys.

Els goigs acaben amb un prec particular al sant Josep venerat a Santa Maria del Mar, ja que al carrer de l’Argenteria justament era on va tenir Joan Batlle el seu establiment llibreter. “Vetllàu per lo vehinat / d’esta Parròquia sagrada […]”.

Santa Teresa és present al gravat que presideix aquests goigs, però no s’hi fa cap al·lusió als versos. No passa el mateix en d’altres fulls dedicats a sant Josep. Els textos següents completen la informació teresiana continguda en d’altres goigs de sant Josep de l’època, on l’ideari de santa Teresa és ben present als versos, però no a les imatges que els acompanyen:

Del Carme la devoció,
sol honrá lo vostre dia:
ab missas fins prop mitg dia
y al vespre ab cant y sermó.

[1] Goigs en llaor del insigne protector dela Iglesia y advocat de pecadors: gloriosissim patriarca S. Joseph: venerat ab mòlta devoció en casi tots los pobles del orbe católich, s. p. i.

Allí protector sagrado
os halla el fiel afligido,
y nadie a vos ha acudido
sin ser pronto remediado.
Esto Teresa ha explicado,
vuestra devota especial.

[2] Gozos en alabanza del glorioso patriarca y patrón de la iglesia universal San José, que le dirige la Real Esclavitud fundada en la iglesia de Carmelitas Descalzos en 1816, y trasladada á la parroquial iglesia de S. Jaime apóstol de esta ciudad, Barcelona: Imp. de Luis Tasso, Arco del Teatro 21 y 23, s. a.

De nostre gran Patriarca
la festa avuy celebràm
[…] Santa Teresa lograva
fosseu per tots celebrat […]
tot lo món se n’alegrava
de tenir tal advocat.

[3] J. B., Gremi de Mestres Fusters de Barcelona, fundat l’any 1257. Goigs en llahor del seu gloriós patró Sant Joseph, Barcelona: Tip. Católica, Pi, 5, 1925 (L’Arxiu, 17).

Los avisos que’s llegeixen
de Teresa santa mare,
per advocat y per pare
que us pregam nos adverteixen.

[4] Goigs del glorios patriarca S. Joseph espos de Maria, Manresa: Imp. y Llib. de Josep Roca, S. Miquel 15, 1927. El text d’aquests goigs ha estat moltes vegades imprès des de finals del segle XVIII a Girona, i reeditat amb variants tant en català com en castellà.

Són les imatges i els textos que recorden la devoció de santa Teresa pel patriarca sant Josep, el seu valedor, reflectida explícitament als goigs.

Fulls documentats en un arxiu particular.


Bibliografia

FONT I SOLSONA, Josep, “Joan Bta. Batlle i la seva llibreria ‘L’Arxiu’“, Revista de llibreria antiquària, vol. 3, núm. 4 (1982), pp. 10-20.

TERESA DE JESÚS, “Cap. VI. Trata de […] como tomó por medianero, y abogado al glorioso san Ioseph, y lo mucho que le aprovechó”, dins Los libros de la madre Teresa de Iesus, fundadora de los monesterios de monjas y frayles Carmelitas descalços de la primera regla […], En Salamanca: Por Guillermo Foquel, MDLXXXVIII, pp. 65-74.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de sant Josep

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.