Goigs de santa Teresa de Jesús (34)

Teresa goigs 1929 PoliglotaGoigs a llaor de santa Teresa de Jesús. Fa festa 15 d’octubre. Lletra de Mn. Fortià Solà, Prev. Música de Mn. Amadeu Oller, Prev. Amb llicència. Barcelona: Col·lecció “Editorial Políglota”, Nº 26. 1929.

Fortià Solà i Moreta va compondre aquest text, inèdit, per a uns goigs dedicats a santa Teresa, que sortí publicat per primer cop l’any 1929.

A l’apunt núm. 13 ja es va veure i comentar una edició posterior impresa el 1981 i amb variants notòries. Curiosament, la paraula més emblemàtica del títol, “goigs”, s’havia canviat per “Lloances”; s’havien suprimit dues estrofes, les que comencen per “Avila, ciutat antiga” i “Sou una ‘santa andariega’”; i la música va ser composta per a aquella ocasió pel mestre Enric Prats.

Ens trobem ara, per tant, amb la primera impressió completa d’aquesta bonica lletra, a la qual posa música Amadeu Oller, organista i mestre de capella de la parròquia de Santa Madrona de Barcelona. Van ser, doncs, uns goigs totalment desconeguts fins al moment que van publicar-se, però amb dos autors de prestigi que els avalaven amb la seva personalitat: el poeta Fortià Solà i el músic Amadeu Oller, la melodia del qual pot sentir-se aquí, procedent del banc de melodies d’Els Goigs d’Obaga sostingut per Josep Capdevila.

La casa editora afegia també un toc distintiu: l’Editorial Poliglota, fundada per Marià Manent i Josep Carner l’any 1919, s’havia dedicat també als goigs i havia publicat una extensa col·lecció de fulls que havien anat sortint entre 1928 i 1936 fins a arribar a assolir 38 exemplars diferents, d’una col·lecció de goigs titulada “Editorial Políglota”, dels quals el de santa Teresa feia el número 26. La xilografia usada, en canvi, no representà cap innovació, repetia el model ja vist als goigs fets a Sabadell per Pere Vives cap a la segona meitat del segle XIX, apunt núm. 30, que corresponia a una estampa molt divulgada, com també els florons i l’orla.

La darrera cobla deixa ben clar a qui volen fer present en cantar-los:

Per les vostres Teresianes
llibre sou que mai no es tanca:
qui llegeix en eixes planes,
pels camí del cel s’embranca.

El col·legi Santa Teresa, del carrer Ganduxer de Barcelona, existeix des del 1886 i va enllestir la seva construcció Antoni Gaudí.

Un cant nou a santa Teresa, envoltat de personalitats per ella inspirades.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

CABALLERIA, Sílvia; CODINA, Carme, “L’Editorial Políglota, creada el 1912 […]”, dins ÍD., “El món editorial de les lletres catalanes (des de finals del segle XIX fins al final de la Guerra Civil)”, Ausa, XVI, núms. 132-133 (1994), pp. 94-95.

LLANAS, Manuel, “La Políglota i la moral catòlica”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: el segle XX (fins a 1939), Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2005, pp. 244-246.

[Nora VELA]

4 pensaments sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (34)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.