Goigs de santa Teresa de Jesús (36)

Teresa goigs 1952 Camos col AdG
 
Goigs de Santa Teresa de Jesús que es canten a Santa Maria de Camos, Girona: Tipografia Carreras. – Any 1952. “Goigs del Bisbat de Girona” Nº 351. [Goigs acolorits a mà]

I una altra edició dels goigs de Santa Maria de Camós. Les anteriors ja van ser comentades als apunts 2, 5, 10, 19 i 35.

El fet que millor situa aquesta nova presentació dels goigs clàssics de santa Teresa és la coincidència amb el gran esdeveniment que va tenir lloc l’any de la seva edició, el 1952: el 35è Congrés Eucarístic Internacional, amb seu a Barcelona. La seva finalitat va ser, entre d’altres, orientar la missió de l’Església al món. En aquest sentit, es van fer crides tot invitant a col·laborar, i esglésies, ermites i parròquies van respondre reeditant els seus goigs tradicionals o fent-los de nou. Va haver-hi tota una revifalla en el món dels goigs perquè era una forma de recordar el patrimoni devocional, i perquè era assequible la seva senzilla i econòmica realització.

Com no podia faltar, Santa Maria de Camós va tornar a fer una nova edició, i extra, dels dedicats a santa Teresa, tot presentant alguns exemplars acolorits a mà, com és el cas que veiem.

El seu realitzador, Tomàs Carreras, funda la impremta Carreras el 1860, i col·labora freqüentment amb el bisbat de Girona tot publicant una col·lecció de “Goigs del Bisbat de Girona” des de l’any 1929 fins al 1964, amb un total de 416 goigs, dels quals el present fa el núm. 351. La magnífica orla que envolta aquest exemplar fa honor a la seva rica col·lecció de matrius tipogràfiques, ara al Museu d’Art de Girona. Els florons són els mateixos que els del goigs anteriors.

Un cop més, santa Teresa recordada pels seus devots de Camós.

Full documentat als Amics dels Goigs.


Bibliografia

GARCIA I CARBONELL, Maria; ROIG I TORRENTÓ, Assumpta, “La tipografia Carreras. La trajectòria d’una col·lecció de matrius xilogràfiques des del barroc fins al segle XX”, Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, 53 (2012) [Actes del IV Congrés d’història de Girona. La Girona del barroc. El barroc Català, Girona, 2011], pp. 393-409.

MIRAMBELL, Enric, “Tipografia Carreras (1862…)”, dins ÍD., Història de la impremta a la ciutat de Girona, Girona: Ajuntament de Girona; Institut d’Estudis Gironins; Diputació de Girona, 1988, p. 88, nota 1, i pp. 144-145.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (36)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.