Goigs de santa Teresa de Jesús (38)


Teresa goigs 1961 Besora

Teresa goigs 1961 Besora bGoigs de Santa Teresa. Copatrona de Besora, Bisbat de Solsona. Solsona: Imp. y Lib. R. Dach, 1961. 2 p.

Besora és una de les parròquies de l’actual municipi de Navès, a la comarca del Solsonès. El seu titular és sant Serni.

La nota històrica d’aquests goigs ofereix una interessant informació situada al segle XVII. Un antic rector anomenat Pere Joan Condó, gran admirador de santa Teresa, va voler expressar-li la seva devoció a través de diverses accions. En primer lloc va erigir una confraria amb el seu nom; després va fer construir un altar a la fundadora i, finalment, va aconseguir de Roma i dels bisbes un seguit d’indulgències per als confrares, aplicables en diverses circumstàncies i ocasions.

Més de tres-cents anys han passat i aquests goigs, presents, també els devia fer un altre gran devot de santa Teresa vinculat a les terres de Solsona per la qualitat de la poesia i l’elegància del full, senzill però harmoniós: estampa bonica, títol gran i destacat, orla tipogràfica i corondell discret.

La impremta i llibreria de R. Dach, la realitzadora dels goigs, va editar bastants exemplars en aquesta època, i així apareix documentat a l’obra de Climent Forner i Benigne Rafart, Goigs marians del bisbat de Solsona (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011, 591 p.). Una excel·lent nota documental acompanya el revers del full. Tot dins d’un rigorós anonimat que fa més interessant i intrigant la història.

Exemplar documentat en un arxiu particular.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (38)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.