Goigs de santa Teresa de Jesús (41)

Goigs a Santa Teresa de Jesús. Parròquia de Sant Ramon de Penyafort (Montsió). En el IV centenari de la mort de Santa Teresa de Jesús. Lletra d’Antoni Comulada, música de Josep Galofré. Edició de la parròquia, Barcelona: Imp. Altés, 1981.

Teresa_goigs_1981_Bombelli

Amb motiu de recordar els centenaris de la mort de santa Teresa, ocorreguda a Alba de Tormes el 1582, diversos goigs van publicar-se en èpoques diferents. Hem vist els dedicats a la seva transverberació editats l’any 1882 (núm. 32) o, un segle després, els de la parròquia de la Immaculada de Vilanova i la Geltrú, imprès el 1981 (núm. 13). El full present també es va estampar per aquest motiu, a iniciativa d’una parròquia barcelonina i amb una dedicació molt especial perquè tots els materials que el conformen són originals.

L’autor de la lletra, el prevere Antoni Comulada, que lloa a cada estrofa les virtuts de Teresa amb un to líric molt personal, consta que va fer també els goigs del patró de Premià de Dalt, sant Pere, dos anys més tard, i que van editar-se igualment com a edició de la parròquia.

La partitura, còpia manuscrita impresa sota els versos, és de Josep Galofré, que també havia musicat els goigs a sant Pere fets per Antoni Comulada comentats abans. La seva melodia pot sentir-se al web Els goigs d’Obaga, de Josep Capdevila, que gentilment ha fet possible l’audició per a nosaltres.

La imatge que representa santa Teresa té tota una història de segles darrere. Filippo della Valle va fer una escultura que representava la santa, l’any 1754, destinada a Sant Pere del Vaticà, que va situar-se a l’interior de la basílica vaticana, a la nau principal, tot fent seqüència amb les d’altres sants fundadors d’ordes religiosos.

00Vatica

Poc després, Pietro Leone Bombelli, prestigiós il·lustrador, va fer el 1783 un bonic gravat paral·lel.

Una estampeta devocional inspirada en aquesta imatge devia circular per Barcelona, perquè en un llibret titulat Desde el alma de Teresa: pensamientos entresacados de las obras de Santa Teresa de Jesús (Barcelona: Compañía de Santa Teresa de Jesús, 1962) apareix reproduïda la imatge de l’escultura, tot acompanyant unes paraules que sant Enric d’Ossó havia publicat com a “Editorial” a la revista Santa Teresa de Jesús, al número 2 de l’any 1872.

El gravat de santa Teresa d’aquests goigs, de 1981, és una altra reproducció de la famosa imatge tantes vegades divulgada.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’actual parròquia barcelonina de Sant Ramon de Penyafort, de Montsió, exposa a la veneració dels fidels un bonic mosaic de ceràmica compost de dotze rajoles policromades, la reproducció del qual ens ha acompanyat durant la pausa del mes d’agost.

Uns goigs pensats pam a pam i autogestionats per una parròquia per celebrar amb estimació un anterior centenari teresià.

Exemplar documentat als Amics dels Goigs.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (41)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.