Goigs de santa Teresa de Jesús (44)

Teresa goigs 1992 Ulldemolins

Teresa goigs 1992 Ulldemolins bGoigs a llaor de Santa Teresa de Jesús. Antigament venerada a Ulldemolins. La seva festa el 15 d’octubre. Lletra Mn. Fortià Solà. Dibuix de Carlos Baro. Barcelona: Altés, 1992. [Al revers] Edició commemorativa que Modest Monlleó i Espasa i família, destina a la parròquia de Sant Jaume Apòstol, d’Ulldemolins, en recordança de Teresa Espasa i Figueres, que va néixer a “cal Teclet”, al carrer de l’Hostal, el dia 25 de març de 1892. Ulldemolins, 25 de març de 1992. 500 exemplars en paper corrent. 100 exs. en paper especial, numerats, dels quals de l’1 al 10 són acolorits a mà.

El primer que crida l’atenció d’aquests goigs és el gravat d’un estil tan diferent, modern i informal. No sembla que s’inspiri en cap altra imatge de les moltes vistes fins ara o existents per estamperies. El dibuix va firmat per Carlos Baró, el 92.

El full és clàssic i bonic. Una família i el seu nét, en recordança de la seva àvia, que es deia Teresa, li dediquen aquests goigs destinats a la parròquia de Sant Jaume Apòstol d’Ulldemolins, segons consta al revers del full. Una edició molt acurada i amb exemplars de bibliòfil numerats.

La lletra és del poeta Fortià Solà (1876-1948),[1] compartida i glossada als goigs dels apunts núm. 13, 34 i 37. Sense música en aquest cas, a pesar d’haver-hi partitures dedicades expressament pels compositors Amadeu Oller, a l’apunt núm. 34, i Enric Prats, a l’apunt núm. 13, amb la mateixa lletra.

Fortia_Sola

L’impressor és un membre molt  conegut de l’extensa nissaga tipogràfica dels Altés.[2] Aquesta va treballar a Barcelona des del 1886 al servei de l’edició industrial i encara avui roman activa com a empresa d’arts gràfiques. Sempre ha imprès molts fulls de goigs per encàrrec, amb una qualitat notable: els de la parròquia barcelonina de Sant Ramon de Penyafort, apunt núm. 41, són també impresos per Altés l’any 1981.

Exemplar documentat en un arxiu particular.


Notes

[1] Una antologia de les seves poesies, on hi figuren altres goigs i una poesia diferent dedicada a santa Teresa a la p. 153, va ser publicada amb el títol d’Aplec de versos, Barcelona: s.i., 1950, 233 p.

[2] Un fullet il·lustrat recull la seva història fins a l’any 1961: 1886-1961: Altés S.L., Barcelona: Impremta Altés, 1961, 11 p.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.