Letrilla de santa Teresa de Jesús

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La popularitat dels escrits de santa Teresa va tenir l’exponent màxim en una Letrilla (inc.: “Nada te turbe”), una cançó a l’estil de l’època, de fet una composició poètica tradicional de versos petits, com la defineix el Diccionario de Autoridades de 1734. Els nou versos que integren la Letrilla teresiana estaven en boca de tots, com era usual en les letrillas, i no solament van ser recollits entre les seves obres, sinó que també van quedar incorporats a llibres d’oracions més senzills i es van difondre, així mateix, en fulls solts, tot recordant l’aparença dels goigs. Venien impresos, doncs, en uns papers en quart principalment, amb una estampa teresiana xilogràfica, una orla i uns florons, tot per emmarcar els al·ludits nou versos que s’acompanyen d’altres d’atribució més dubtosa i que no sempre resulten ser els mateixos.

Al segle XVIII tanta atenció va merèixer la Letrilla que van fer-se també edicions comentades com aquestes dues valencianes entre les més antigues:

  • Reflexiones sobre la Letrilla que llevaba la Santa Madre Teresa de Jesús por registro en su breviario… hacelas el Dr. Gaspar Perez Gomez, presbithero cathedratico de Mathematicas y beneficiado en la iglesia parroquial de San Juan del Mercado. Valencia: Josep Estevan, 1779. Làmina clàssica. 40 p.  (Disponible a la BNE).
  • Reflexiones sobre la Letrilla que llevaba la Santa Madre Teresa de Jesús por registro en su breviario… hacelas el Dr. Gaspar Perez Gomez, presbithero cathedratico de Mathematicas y beneficiado en la iglesia parroquial de San Juan del Mercado. Valencia: Miguel Estevan, 1798. Làmina bonica. 32 p. (Disponible a la BJCyL).

JujolAl segle XIX es van difondre els fulls solts al·ludits, a mode de goigs, que acompanyen aquestes ratlles. Van publicar-se en llocs tan diversos com Barcelona, València, Reus, Figueres, Morella o Vic. El més recent és degut a la gestió de la senyora Teresa Gibert, vídua de l’arquitecte Josep M. Jujol, i publicat per commemorar el IV centenari de la mort de la santa, “admirada patrona” seva com deixa escrit. És imprès a Barcelona el 1982, decorat amb dibuixos del famós arquitecte.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.