Fuentes históricas de la provincia O.C.D. de San José (Cataluña y Baleares), de Gabriel Beltran, disponible a la xarxa

Ja es pot consultar a la xarxa la versió digital d’una obra clàssica sobre la història dels carmelites descalços a Catalunya i les Illes, les Fuentes históricas de la provincia O.C.D. de San José (Cataluña y Baleares), de Gabriel Beltran i Larroya, arxiver i historiador de l’orde. El voluminós llibre es va publicar el 1986 a Roma (Teresianum).

Sens dubte una de les aportacions més importants del P. Gabriel. El volum conté un total de 172 documents, la majoria inèdits, relacionats directament amb la província de carmelites descalços de Catalunya, des del seu inici el 1586 fins a l’actualitat. Els documents es distribueixen en tres apartats: capítols provincials, convents i religiosos. Al primer es pot consultar la documentació de 89 capítols provincials, especialment les actes capitulars, des del primer, celebrat a Tàrrega el 1590, fins al que va tenir lloc a Barcelona del 2 al 6 de juny de 1939. L’apartat dedicat a les comunitats està format per una selecció de fonts històriques, sobretot referents als anys fundacionals, i en cap cas posteriors al 1835. A la tercera secció es publica una selecció de documents sobre els religiosos més significatius, des de l’acta de professió de Joan de Jesús Roca, el primer carmelita descalç català (1 gener 1573), fins al decret sobre l’heroïcitat de les virtuts de Francesc de Jesús Maria Palau i Quer (10 novembre 1986). El volum es completa amb dos apèndixs, que contenen l’elenc dels generals de la Congregació espanyola (1581-1875) i dels provincials de Catalunya i Balears. Es tanca amb un conjunt d’índexs de documents, arxius, persones i llocs. [Agustí Borrell, “Gabriel de la Cruz, Beltran i Larroya (1928-1998). Datos biográficos y bibliografía”, Archivum Bibliographicum Carmeli Teresiani, 36 (1999)]

Les Fuentes históricas constitueixen el primer títol d’una llista d’obres de referència per a la història interna de l’orde i, per tant, indispensables per a l’estudi de la seva influència en la història i la cultura catalanes, que es podran consultar des d’aquesta web. El projecte de digitalització parteix de l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.