Castell interior: una experiència d’ús de la web 2.0 per a l’estudi i la difusió de la història del Carmel descalç català (i 2)

(Continuació)

3. Neix el blog Castell interior

El pas següent va consistir en l’elaboració d’un recurs propi, inspirat des del mateix orde. El pretext van ser les celebracions catalanes del cinquè centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, el 2015. Celebracions, val a dir, que seguien una tradició encara poc estudiada, que remunta a les que es van organitzar a Catalunya per al tercer centenari de la mort de la santa, el 1882, en què va tenir un protagonisme important una figura del teresianisme català tan influent com controvertida, Enric d’Ossó.

La iniciativa va partir de l’aleshores província carmelita de Catalunya i les Illes i del seu Arxiu, i va consistir en l’encàrrec d’un blog, Castell interior, consultable en una antiga adreça que avui redirecciona a la web actual. L’objectiu del blog era doble: afegir-se a les celebracions del centenari i convertir-se en una plataforma per incentivar l’estudi de la presència del Carmel descalç a Catalunya i de la seva relació amb la història i la cultura catalanes des de finals del segle XVI. El blog va estar actiu entre els mesos de maig de 2014 i octubre de 2015, i es va reprendre en una segona etapa el 2017, com veurem a l’apartat següent. Se’n pot llegir un balanç, amb un resum dels continguts publicats pels seus col·laboradors durant aquell any i mig, en l’últim article de la seva primera etapa.

Pel que fa al disseny informàtic, Castell interior es basa en la implementació d’una plantilla de WordPress.com, versió simplificada del sistema de gestió de continguts (CMS) WordPress.org enfocada a usuaris amb coneixements bàsics d’edició en entorns digitals, no especialitzats en els llenguatges i les tècniques del disseny web. Nascut inicialment com a eina per construir blogs, en la línia d’altres productes com Blogger (Google), l’oferta de plantilles de WordPress.com ha millorat els últims anys tant en l’estètica com en les prestacions, amb la incorporació d’elements propis de les pàgines web (per exemple, la pàgina d’inici), que l’han acabat convertint en una eina per a empreses, institucions i particulars que no poden permetre’s invertir en la creació i el manteniment de llocs webs complexos. Entre els avantatges que ofereix a l’usuari el recurs a aquest CMS cal destacar: una gran capacitat d’autogestió, tant en la creació com en l’actualització de continguts, a partir de plantilles i menús amb diferents nivells de personalització, a més d’un editor d’ús intuïtiu que també permet el treball directe amb HTML (si bé adaptat a algunes peculiaritats i restriccions del mateix CMS); eficiència en la relació costos / resultats; sincronització amb les xarxes socials més importants. Entre els desavantatges, segurament el més visible és la limitació del nombre de plugins disponibles per a l’usuari, que impedeix instal·lar aplicacions de tercers no integrades en el paquet inicial, per exemple interfícies personalitzades de cerca i consulta de continguts parcials de la web, més enllà del cercador general que WordPress proporciona.

Aprofitant la versatilitat del CMS, de bon començament Castell interior ja va anar més enllà del format clàssic de blog, entès com a publicació successiva de notícies per ordre cronològic, que en la seva etimologia (weblog > web + log) remet als antics quaderns o llibres de bitàcola. En la línia de blogs com el magnífic Teresa, de la rueca a la pluma, administrat per M. José Pérez, que les carmelites del convent valencià de Puçol dediquen des de 2013 al món de santa Teresa, l’estructura de Castell interior diferencia entre continguts estàtics i dinàmics, relacionats amb el doble objectiu ja indicat: oferir materials útils per a l’investigador i ser testimoni de les activitats del centenari teresià, al qual la província carmelita catalana també van dedicar una web de nova creació: Teresa de Jesús. Cinquè centenari 1515-2015, que complementava, mentre van durar les celebracions, la web institucional Carmelites Descalços Catalunya, dissenyada per Enric Masdeu.

El contingut estàtic de Castell interior consisteix en pàgines adreçades als investigadors de la història i la cultura catalanes i de l’orde. En aquest sentit, el primer encàrrec que es va implementar va ser la traducció i publicació en línia de la citada biobibliografia del P. Beltran, amb un repositori de versions en PDF de les seves obres. Aquest apartat es va complementar amb un segon projecte: l’elaboració d’una “Bibliografia sobre carmelites descalços catalans”, que s’actualitza periòdicament. El contingut dinàmic se centra en el blog pròpiament dit, que durant l’any i mig del centenari va acollir notícies sobre activitats, ressenyes de llibres i articles divulgatius sobre aspectes relacionats amb santa Teresa i el Carmel descalç –sense oblidar altres branques de la família carmelitana–; alguns d’aquests articles, firmats per autors de diferents especialitats i formació, oferien sovint materials inèdits i/o presentaven projectes de recerca en curs. Aquest enfocament historicofilològic dominant, però, no va ser l’únic. El blog també va acollir una antologia de textos de santa Teresa per lliuraments, procedents de traduccions catalanes publicades a instàncies de la província i d’edicions castellanes antigues sortides de les premses catalanes. Al blog també es van poder llegir articles que van tenir una bona acollida entre un públic atret per la modernitat de la figura i l’espiritualitat teresianes i d’altres figures carmelites, com santa Teresa de Lisieux, temes als quals es van dedicar diversos articles i entrevistes, enfocats des de la reflexió teòrica o des de la vivència quotidiana del seu model de vida. Se sortia així al pas d’un cert silenci que encara envolta, en alguns cercles, la valoració històrica de l’empremta de la castellana Teresa i el Carmel en la història i la cultura catalanes, fins aleshores pràcticament només reconeguda pels estudiosos en la matèria, amb respecte a les diferents sensibilitats i espiritualitats que avui beuen de l’obra de Teresa, i sense necessitat de caure en teories acientífiques sobre la relació d’aquesta amb els Països Catalans, on, per cert, mai no arribà a posar els peus.

Durant el centenari, el blog Castell interior va estar sincronitzat amb altres eines del web social a través de dos comptes a Twitter i Facebook que ja no són actius.

4. Consolidació de la web Castell interior: projectes de futur

El març de 2017 es va reprendre el projecte Castell interior, amb alguns canvis que no han fet sinó consolidar el seu caràcter de pàgina web. Així, doncs, l’actual web Castell interior és la continuació del blog homònim del centenari, amb una nova URL castellinterior.com. A nivell formal, el canvi s’ha visualitzat en la implementació d’una nova plantilla del mateix CMS que incorpora una pàgina d’inici. A diferència del criteri de rigorosa actualitat a què donava prioritat l’antiga plantilla amb el seu format clàssic de blog, la pàgina d’inici de la web i el renovat menú principal de navegació combinen dos grans blocs de continguts estàtics i dinàmics. Els primers, reunits en la pestanya “Recerca” del menú de navegació, consisteixen ara mateix en la biobibliografia del P. Beltran, la bibliografia general sobre la província catalana de l’orde i una nòmina d’escriptors carmelites catalans enllaçada a les fitxes d’autor corresponents del Diccionari ja citat a l’apartat 2. Pel que fa als segons, es tracta d’un blog integrat al menú de navegació, que recupera les entrades de la primera etapa de Castell interior i les que s’han publicat des de la represa de 2017, i un giny que enllaça a la pàgina de l’Arxiu dels carmelites a Facebook. Les funcions d’aquesta pàgina de Facebook consisteixen, d’una banda, en publicitar les noves publicacions de la web, siguin els últims articles del blog, siguin els nous recursos disponibles; d’altra banda, s’hi recullen mostres d’art, tradicions, bibliografia i, en general, notícies relacionades amb la història i la cultura de l’orde, no necessàriament locals. L’objectiu és arribar a una audiència internacional i a interaccionar amb altres perfils i pàgines de Facebook, compartint materials o aclarint informacions, en una relació dinàmica tant amb investigadors com amb altres arxius, centres de documentació i/o divulgadors de continguts.

En aquesta nova etapa de Castell interior, que compta novament amb el suport dels carmelites descalços i el seu Arxiu, a més de continuar la línia informativa i divulgativa del blog que tan bona acceptació va tenir en la primera etapa, es vol potenciar la creació de nous recursos per a la investigació. A continuació es presenten breument els projectes de futur més importants.

  • Catàleg de monges carmelites descalces de Catalunya, les Illes i València fins al 1900 (en curs d’elaboració). Consisteix en taules per convents, amb camps per a la data i el lloc de naixement, la filiació paterna i materna, la data i el lloc de professió i de mort, observacions (per exemple, enllaços al Diccionari quan es conserva obra de la religiosa).
  • Catàleg de frares carmelites descalços de la província de Sant Josep (1586-1835) (en curs d’elaboració). Cada fitxa conté una biografia del frare, amb una relació d’obres si escau i bibliografia (fonts i bibliografia secundària). Per facilitar el contrast i intercanvi d’informació amb projectes de catalogació paral·lels de l’orde, s’ha adaptat l’estructura general de les fitxes dels catàlegs de les províncies d’Aragó-València i de Navarra publicats a la col·lecció “Monumenta Historica Carmeli Teresiani: Subsidia selecta” del Teresianum.[1]
  • Priorologi dels convents de la província (1586-1835).
  • Catàleg de villancets impresos interpretats en celebracions de l’orde (segles XVII-XIX), amb descripció bibliogràfica, musical i accés a còpies digitalitzades hostatjades a la mateixa web o enllaços a les versions digitals externes.
  • Quadre general de les fundacions de convents, tant masculines com femenines, de la Congregació espanyola.

Així mateix, hi ha en fase de disseny la construcció d’una nova secció, dedicada a l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears, amb l’objectiu d’oferir a l’investigador una informació bàsica sobre els fons de l’Arxiu (quadre de classificació actualitzat) i una guia sobre la documentació carmelita catalana conservada en altres institucions. En certa manera, es tracta de la “reconstrucció virtual” d’un arxiu general de l’orde, que es completarà amb un repositori intern –documentació textual i imatges de l’arxiu fotogràfic– i un directori d’enllaços a les versions digitals disponibles en webs externes.

Nota

[1] Fortunato SALAS CARRETERO, Catálogo de los religiosos carmelitas descalzos de los reinos de Aragón y Valencia entre los años 1568-1684 y de la provincia de Santa Teresa de Jesús de Aragón y Valencia entre los años 1685-1835, Roma: Teresianum, 2009; i Antonio UNZUETA; Luis María IZPURA, Catálogo de los religiosos carmelitas descalzos de la provincia de San Joaquín de Navarra (1868-2000), ibídem, 2001.

[Maria TOLDRÀ]

3 pensaments sobre “Castell interior: una experiència d’ús de la web 2.0 per a l’estudi i la difusió de la història del Carmel descalç català (i 2)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.