Una “Negació de sant Pere” al convent de les carmelites descalces de Mataró

Fa uns anys en aquest Castell interior ja es va dedicar un apunt a ressenyar la informació d’interès carmelità localitzada en una monografia de referència sobre la vida i la producció del pintor català Antoni Viladomat, obra de l’historiador de l’art Francesc Miralpeix (Universitat de Girona).

El mateix autor ha publicat recentment un altre treball relacionat amb el patrimoni artístic del Carmel descalç a Catalunya:

:: Francesc MIRALPEIX, “Una Negación de san Pedro a la manfrediana methodus en el convento de las carmelitas descalzas de Mataró (Barcelona)”, Locus Amoenus, 19 (2021), p. 81-97. ::

Es tracta d’un article sobre una de les escasses obres d’art que van sobreviure a l’incendi del convent de la Immaculada Concepció de Mataró l’estiu del 1936: una “Negació de sant Pere” anònima que les monges encara conserven al nou convent de la ciutat. Miralpeix proposa de relacionar-la amb els seguidors i imitadors de Bartolomeo Manfredi (1582-1622), un exitós artista que va destacar entre els qui popularitzaren l’estil de Caravaggio en el mercat d’art de l’època.

L’article, que s’obre amb un resum de la història de la fundació siscentista del convent de Mataró, aplega les escasses notícies documentals existents sobre el quadre –des d’una probable primera menció en un inventari del XVII d’un membre de la família Pongem, impulsora de la implantació dels carmelites a Mataró, fins als dietaris de testimonis de l’incendi i l’espoli de 1936– i ofereix una descripció i anàlisi formal del motiu iconogràfic representat al quadre, acompanyada amb il·lustracions d’obres coetànies sobre el mateix tema.

[Maria TOLDRÀ]

(Imatge destacada: “Negació de sant Pere” [Mataró, convent de la Immaculada Concepció]. Foto: Francesc Miralpeix.)

2 pensaments sobre “Una “Negació de sant Pere” al convent de les carmelites descalces de Mataró

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.