Un llibre sobre l’activitat musical als convents femenins de la Barcelona moderna

S’anuncia la propera publicació del llibre Women in Convent Spaces and the Music Networks of Early Modern Barcelona, de la musicòloga Ascensión Mazuela-Anguita (Universitat de Granada), una monografia sobre el paper de la música en la vida conventual femenina a Barcelona durant l’edat moderna, que aporta informació, entre d’altres, sobre les carmelites descalces de Barcelona.

A través de l’estudi, a partir de fonts d’arxiu, de la implicació dels convents barcelonins en les xarxes musicals locals i internacionals actives a Barcelona des del segle XVI, es qüestiona la invisibilitat de les dones en la història de la música i es revela el paper que les monges i les dones laiques van tenir en la cultura musical barcelonina de l’època.

L’obra s’insereix en una línia d’investigació recent que treu a la llum l’activitat musical produïda en el si i al voltant de les comunitats dels convents femenins, i que els últims anys ha fet aportacions importants per a la història de la música moderna; recordem, per exemple, els estudis de Laurie Stras i la col·laboració amb el grup Musica Secreta sobre l’activitat musical al convent del Corpus Domini de Ferrara.

Més informació sobre el llibre a la web de l’editorial Routledge (per a les carmelites catalanes vegeu “Appendix 3. Villancicos performed by external musicians on the occasion of nuns’ profession of vows in Barcelonan convents (seventeenth and eighteenth centuries)”).

[Maria TOLDRÀ]

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.