La santa Teresa del xativí Josep de Ribera

[…] El de Xàtiva sap captar l’espiritualitat serena com ningú. El Museu de Belles Arts de València posseeix un Ribera extraordinari. Alguns consideren que és una versió molt ben feta d’un original del mestre de Xàtiva que es troba a Abbeville. Però si és una versió, és millor que l’original. I és molt possible que la fera el mateix mestre, sense ajuda de taller. Representa Teresa de Jesús. La “fotografia” tenint una inspiració de l’Esperit Sant amb uns ulls que se’l miren amb una bondat extraordinària. Tot és negre en el llenç tret de la cara de la monja, les mans i els ulls. Ribera no s’ha estat de posar-li una piga en un rostre que de tan senzill, és –senzillament- bell. Però la piga està a punt de transformar-se en una berruga peluda.

Les mans que estan a punt d’escriure acaben amb unes ungles no del tot netes. Ungles i mans de dona treballadora i mirada de dona intel·ligent. L’excusa de mirar l’Esperit Sant dona a Ribera la possibilitat de representar la dignitat femenina… i la imatge naturalista d’un colom digne d’eixir en la National Geographic […].

Alfons Llorenç & Vicent Artur Moreno,  “Josep de Ribera, el turment i l’èxtasi”El Temps de les Arts (25/03/2023).

(Imatge destacada: Josep de Ribera, “Santa Teresa de Jesús”, c. 1645, Museu de Belles Arts de València, núm. d’inventari 507.)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.