Novetat editorial: La cuina dels carmelites descalços

:: FRANCESC DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT, La cuina dels carmelites descalços, ed. de Maria Mercè Gras Casanovas, estudis de Maria Mercè Gras Casanovas, Maria Àngels Pérez Samper, Jaume Dantí Riu i Fundació Alícia, Barcelona: Restaurant de les Set Portes; Editorial Barcino, 2023 (Set Portes. Receptaris històrics de cuina catalana, 8). 256 p. ISBN 9788472269170. ::

Nova edició d’un text clàssic de la bibliografia catalana sobre cuina conventual, la Instrucció breu i útil per los cuiners principiants segons lo estil dels carmelites descalços, de fra Francesc del Santíssim Sagrament (1753-1824). En aquest cas, el llibre es publica dins la col·lecció Set Portes. Receptaris històrics de cuina catalana del restaurant Set Portes i l’Editorial Barcino.

El llibre 8 de la Col·lecció conté el receptari conegut amb el títol Instrucció breu i útil per los cuiners principiants segons lo estil dels carmelites descalços, obra de Francesc del Santíssim Sagrament (Reus, 1753-Mataró, 1824), cuiner del convent de Sant Josep de Barcelona, situat on actualment hi ha el Mercat de Sant Josep, la Boqueria.

L’autor, com a religiós del convent , tenia accés a la seva rica biblioteca, que segurament incloïa receptaris de cuina i tanmateix, com ell mateix explica, de tots els receptaris que coneixia, no en podia aprofitar res, ja que estaven adreçats a cuiners experimentats, mentre que el que ell volia era ser útil als cuiners principiants, que volien exercir aquest ofici als convents.

La dieta carmelitana estava basada en els cereals (pa, pasta i arròs), els llegums (secs o frescos), les verdures i les hortalisses, els ous i el peix, els greixos d’origen vegetal (oli d’oliva), i la fruita fresca i seca, amb una presència més o menys restringida de la carn, si bé això darrer anirà variant al llarg del temps en què van apareixent còpies manuscrites de la seva obra.

Pel que sabem fins ara, abans que fra Francesc escrivís el seu receptari, les receptes carmelitanes es transmetien oralment, de cuiner a cuiner, i per tant, sense la seva aportació, avui potser moltes d’aquestes receptes s’haurien perdut i també hauríem perdut una excel·lent font d’informació del que es menjava i com es menjava als convents a Catalunya.

Font: web del restaurant Set Portes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.