Goigs de santa Teresa de Jesús (17)

Gozos á la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, Barcelona: Imp. De Torras, Buensuceso, núm. 2. ¶ Gozos á la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús, [Barcelona]: Imprenta de la viuda Torras, plaza Buensuceso numero 2, 1866. Dins de la xilografia amb la imatge de la santa hi figura la inscripció “Sª TERESA”.

Dos goigs impresos a Barcelona dedicats a santa Teresa, un d’ells de l’any 1866. Coincideixen en compartir els dos temes més importants: els versos i la imatge. Difereixen en altres aspectes decoratius com l’orla, el corondell i els florons.

El text és dels més repetits dels seus gozos, especialment de l’àmbit del Principat:

Pues del seráfico harpon
tu corazon fue paveza
haced divina Teresa,
que arda nuestro corazón […].

En canvi, no passa el mateix amb les xilografies de l’estampa, que són úniques per a aquests dos fulls. La santa apareix dreta al seu gabinet amb l’Esperit Sant que l’inspira, i una ploma i llibres per llegir i anotar. L’artista ha dotat Teresa d’un delicat moviment en presentar-la dempeus, però en actitud de posar-se a escriure. Orles, florons i corondells eren usuals en l’època.

Com que res no indica provinença ni devoció, i els impressors de Barcelona treballaven amb encàrrecs procedents de poblacions molt diverses, un cop més cal recórrer al peu d’impremta per situar aquests goigs. La impremta Torras de Barcelona, sabem que destacava “d’entre tots els estampers del segle dinou pel gran nombre de goigs publicats, i per haver-ne fet una mena d’especialitat que li comportà el sobrenom de ‘La casa dels goigs’ […] Vicenç Torras moriria a l’entorn de l’any 1856, i la seva vídua s’establí a la plaça del Bonsuccés núm. 2, on estampà des de l’any 1859 fins al 1873”.

Aquests dos bonics fulls queden perfectament emmarcats temporalment per aquest comentari, que coincideix plenament amb les dades dels peus d’impremta respectius. La poca distància en el temps entre uns goigs i els altres no deixa de d’evidenciar una estimació viva i activa per santa Teresa en aquesta època.

Fulls documentats a Amics dels Goigs i a la biblioteca de la Universidad de Navarra.


Bibliografia

OLIVÉ I GUILERA, Fèlix, “Torras”, dins “Els fulls de goigs del santuari de la Mare de Déu del Coll i Font-Rúbia”, Finestrelles, 3 (1991), pp. 91-92.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.