Goigs de santa Teresa de Jesús (26)

Teresa gozos 1888 Valencia

Gozos a la seráfica madre santa Teresa de Jesús, Valencia: Librería del Gran Calendario Americano de la Viuda e Hijos de R. Mariana y Mompié, esquina a la Lonja, 2 (antes 6), 1888.

La tradicional lletra dels goigs de santa Teresa que ja hem vist en moltes ocasions torna a imprimir-se, ara a l’obrador dels hereus de Rafael Mariana i Mompié, de València.

Destaca la magnífica xilografia que presideix el goig, on apareix la fundadora representada amb els seus atributs tradicionals: birret de doctora al peu, ploma i llibre a les mans i l’Esperit Sant en forma de colom tot inspirant-la prop del seu cap.

A l’entrada núm. 24 ja havíem vist una xilografia paral·lela inclosa en uns Gozos a la seráfica madre Santa Teresa de Jesús, València: Librería de Juan Martí, Bolsería, 22. Aquest Joan Martí va ser un antic propietari de la impremta del nostre full actual i, dels seus materials, devien aprofitar aquesta imatge.

Els florons ens porten a considerar un altre aspecte: el cost de la impressió d’aquests fulls volanders. Uns Gozos al arcangel San Miguel, que porten els mateixos florons i són de la mateixa llibreria, indiquen imprès el cost en copiar que “Se vende à 2 quartos pliego, en la Librería de la Viuda é Hijos de R. Mariana y Mompié, esquina á la Lonja, 2, ántes 6”.

La devoció a santa Teresa a través dels goigs descobreix moltes facetes per estimular els seus estudis.

Full documentat en un arxiu particular.


Bibliografia

SERRANO Y MORALES, José Enrique, “Mariana y Mompié, Rafael”, dins ÍD., Reseña histórica en forma de diccionario de las imprentas que han existido en Valencia desde la introducción del arte tipográfico en España hasta el año 1868 […], València: Imprenta de F. Domenech, 1898-1899, p. 271. [De fet, en aquest volum es poden documentar tots els impressors vinculats als fulls que es comenten al text.]

 [Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.