Goigs de santa Teresa de Jesús (33)

[1] Gozos en honor de la seráfica madre y doctora Santa Teresa de Jesús. [Al peu] Letrilla de Santa Teresa de Jesús glosada, Barcelona: Tip. de los H. de la V. Pla, editores y libreros Pontificios, Princesa 8.- 1910. ¶ [2] Gozos en honor de la serafica madre y doctora Santa Teresa de Jesus. [Al peu] Letrilla de Santa Teresa de Jesus glosada, Barcelona: Herederos de la Vda. Pla, Fontanella, 13, [s. a., però posterior a 1913].

Els primers goigs a santa Teresa del segle XX mostren una continuïtat d’elements vistos en fulls del segle anterior. La xilografia que representa la fundadora, juntament amb el mateix text dels goigs actuals, sortien ja a l’apunt núm. 20, que corresponia a uns altres goigs impresos també a Barcelona el 1864. La inclusió de la Letrilla tot acompanyant les cobles dels goigs podia trobar-se així mateix als apunts núm. 16 de Tortosa i núm. 27 de la ciutat comtal.

La casa tipogràfica identificada com a “hereus de la viuda Pla” va treballar de valent des del segle XIX fins ben entrat el segle XX, va canviar d’adreça diverses vegades i Manuel Llanas li dedica tot un apartat ampli en el volum que citem a la bibliografia.

El fet de ser Barcelona una capital important en les arts gràfiques del moment, on arribaven encàrrecs d’un ampli sector devocional i geogràfic, fa difícil precisar qui podia haver gestionat els goigs presents.

Fulls documentats en un arxiu particular.


Bibliografia

LLANAS, Manuel, “De la viuda Pla als seus hereus”, dins ÍD., L’edició a Catalunya: el segle XIX, Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2004, pp. 122-128.

[Nora VELA]

Un pensament sobre “Goigs de santa Teresa de Jesús (33)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.