Goigs de santa Teresa de Jesús (46)

Una col·lecció original i espectacular de fulls de goigs dedicats a santa Teresa, gestionada per Josep M. Armesto i Miró, prevere adscrit a la parròquia de Santa Maria de Castelldefels, ha estat publicada el segle present amb motiu de la gran commemoració dels 500 anys de la mort de la fundadora.

El seu artífex, gran amant dels goigs, dels gravats xilogràfics, de les estampacions artesanals i dels dibuixos que contenen, ha imprès, en un paper d’excel·lent qualitat, tot un seguit d’exemplars informatius al voltant de l’efemèride i de la santa de la seva devoció.

Aquesta col·lecció de materials està composta de cinc documents: dos fulls de goigs pròpiament dits, als quals dediquem aquest escrit, i tres més, visionables al final de l’apunt, que estan dedicats a diversos temes: una Pregària a santa Teresa de Jesús; un foli doble que conté el Decret de la penitenciaria sobre les indulgències de l’any jubilar per a totes les diòcesis d’Espanya; i un tercer full on s’explica com la parròquia de Santa Maria de Castelldefels celebra aquest any teresià restaurant una antiga imatge de santa Teresa.

Goigs a llaor de Santa Teresa de Jesús, fundadora de les Carmelites Descalces. Venerada en el Monestir de la Inmaculada de Barcelona. Dibuix: Carles Munts Albà. [S.p.i. 2012 extret de la firma del dibuixant] (Col·lecció Castelldefels, núm. 44). 2 p.

0 Teresa goigs 2012a Castelldefels 0 Teresa goigs 2012b Castelldefels

El monestir de la Immaculada Concepció de Barcelona, al qual al·ludeix el títol dels goigs, va albergar la primera comunitat de carmelites descalces l’any 1588 amb religioses vingudes de Pamplona. La seva priora i fundadora fou Caterina de Rocabertí o Estefania de la Concepció. Era situat a la plaça de la Vila de Madrid. Desaparegut a l’actualitat, el gravat magnífic del revers del full representa justament la Puríssima Concepció, titular del convent, entre Ramon Llull i un franciscà, potser Duns Escot. Els versos, que recorden tantes estrofes de goigs ja vistos, ofereixen una nova redacció molt lliure d’algun d’ells, com també la petita xilografia de santa Teresa, tan clàssica i tan repetida en èpoques anteriors. Un dibuix firmat per Carles Munts Albà serveix per datar els goigs l’any 2012. Florons, gravats petits i orla són presos d’altres documents gràfics.

Goigs a Santa Teresa de Jesús, amb motiu del seu V centenari, venerada al temple jubilar de la Mare de Déu del Carme de Vilafranca del Penedès, essent bisbe de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat Mn. Agustí Cortés Soriano. Amb motiu de l’any Teresià, essent Jaume Berdoy, rector de la basílica de Santa Maria. A glòria de Déu de Santa Maria i de Santa Teresa. Text: Mn. Josep M. Armesto i Miró. Dibuixos: Carles Munts i Albà. [S.p.i. 2014 extret de la firma del dibuixant] (Col·lecció Castelldefels, núm. 226). 2 p.

0 Teresa goigs 2014a
0 Teresa goigs 2014b

Un altre full molt il·lustrat que, amb el títol de Goigs, ofereix un seguit d’informacions exposades de forma creativa però diferent del cànon tradicional que s’identifica amb els goigs. La xilografia clàssica de santa Teresa i els florons carmelitans que l’escorten juntament amb els que tanquen la lletra poètica són extrets de materials antics. Una reproducció fragmentada de la Letrilla, amb la cal·ligrafia de la santa, actua de corondell al mig de la segona pàgina, situada entre les estrofes. Els dibuixos de Carles Munts reprodueixen siluetes de diverses esglésies de Vilafranca a l’actualitat: Santa Maria al centre; el claustre de Sant Francesc i la residència de la Mare Ràfols a l’esquerra; l’església dels Trinitaris i la capella de Santa Maria dels Horts a la dreta. L’antic monestir de la Mare de Déu del Carme es troba aquí evocat. A l’actualitat les Carmelites Descalces es troben a la clausura del monestir modern de la Mare de Déu del Carme, als defores de Vilafranca.[1]

El text és una versió molt lliure de Josep M. Armesto dels goigs tradicionals, en aquest cas dedicats a santa Teresa, dels quals imita l’estil i la disposició gràfica.

Per afinitat es mostren, tot seguit i en galeria gràfica, el tres documents suggeridors, no goigs, de la mateixa col·lecció realitzada per Josep M. Armesto des de Castelldefels, dels quals s’ha parlat al començament.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Exemplars documentats en un arxiu particular.

Nota

[1] Balbino VELASCO BAYÓN, Aventura y misterio de una institución de Vilafranca del Penedès: El convento de monjas carmelitas, [pròleg de] Mn. Josep M. Aragonès Rebollar, il·lustrador Manuel Baró, Vilafranca del Penedès: Monges carmelites del monestir de la Mare de Déu del Carme, 1994, 79 p.

[Nora VELA]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.