Diada de sant Josep amb el gremi i confraria de mestres fusters

La diada de sant Josep de 2015, Nora Vela ens oferia, des d’aquest mateix blog, un interessant post sobre els goigs impresos dedicats a sant Josep. Entre ells, remarcablement els que va dedicar el gremi de fusters al seu patró: J. B., Gremi de Mestres Fusters de Barcelona, fundat l’any 1257. Goigs en llahor del seu gloriós patró Sant Joseph, Barcelona: Tip. Católica, Pi, 5, 1925.

Fa cosa d’uns mesos, el senyor Joan Ballbé, de la confraria de mestres fusters i gran amant de la història, es va posar en contacte amb l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears per comunicar la intenció de publicar una reproducció d’aquests goigs, a fi i efecte d’entregar-los als confrares en la celebració que se celebra anualment a la catedral de Barcelona, acte al qual va convidar-nos amablement a assistir.

Una mica d’història

El gremi de mestres fusters es remunta, segons es diu, a l’any 1257, i en aquesta data ja hi havia quatre fusters entre els membres del Consell de Cent de la ciutat de Barcelona. L’any 1393 s’instituí la confraria de mestres fusters, sota invocació de sant Joan Degollat, amb tot el seu reglament: quotes, càrrecs interns, almoines, obligacions de sufragis, socors mutus… En anys posteriors s’anà perfilant la normativa gremial amb noves disposicions. El gremi ha estat unit en diverses èpoques a altres oficis, així el 1769 s’anomenava “Confraria dels fusters, arquitectos, entalladors i ensepadors de Barcelona”.

Des de 1393 fins al 1511, les reunions de la confraria se celebraren en la casa del capítol de la seu de Barcelona. Del segle XVI en endavant, les trobades tingueren lloc en una casa del carrer de la Fusteria, a les Voltes dels Encants, al barri de la Ribera, que havia estat adquirida pel gremi.

A l’edat mitjana, la confraria celebrava la seva festa patronat per sant Joan Baptista, el 24 de juny, i el capítol de la seu de Barcelona va concedir la facultat de poder cantar, en dit dia, ofici en aquesta capella de la catedral, a cant d’orgue, predicar sermó i fer un retaule. Posteriorment, en 1505, es concedí, a més, la capella de Sant Josep al claustre de la catedral, situada al costat de la capella de Santa Llúcia.

Al llarg de la història, la confraria va rebre la donació de diverses relíquies de sant Josep, i va participar activament en les processons de Setmana Santa i de la festa de Corpus a Barcelona, amb la bandera gremial llistada de carmesí i groc, brodada en seda i obrada en 1751, que encara es conserva.

El confrares tenien la facultat de poder-se enterrar a la catedral davant de la capella de Sant Josep, als claustres; així com també a la capella de Sant Joan del monestir de religioses de Santa Clara.

La tradició

Capella de Sant Joan Baptista i Sant Josep, catedral de Barcelona

Actualment, la confraria de fusters continua celebrant la festa de sant Josep a la catedral, com de bell antuvi, amb una missa solemne presidida per un canonge de la catedral i amb música d’orgue i cantors. Després de la celebració del 19 de març d’aquest any 2018, els confrares visitaren la capella de Sant Joan Degollat i Sant Josep, situada rere l’altar major de la catedral, on es beneí el nou llibre de passanties del gremi, i es visità també la capella de Sant Josep, als claustres. La passantia era l’examen que havia de passar el fadrí d’un ofici per adquirir la categoria de mestre, i havia de ser un disseny i l’obra executada. Els dissenys quedaven compilats en els llibres de passanties. Enguany, a més, s’està efectuant la restauració del llibre de passanties que comprèn des del 1778 fins mitjan segle XIX, mitjançant una campanya de micromecenatge. El llibre serà exposat més endavant.

Capella de Sant Joan Baptista, catedral de Barcelona

Durant l’acte es repartí als presents la reproducció dels goigs que el gremi de fusters féu publicar en 1925 i s’obsequià una toia de flors a les assistents, entre les quals Nora Vela, responsable, en definitiva, que els goigs dels fusters hagin reaparegut l’any 2018.

Bibliografia

[AYMAR Y PUIG, Antoni], Ressenya històrica de la confraria y gremi baix invocació de Sant Joan Baptista y Sant Joseph dels mestres fusters de Barcelona, escrita y estampada per acord de dita corporació […], Barcelona: La Hormiga de Oro, 1906.

ARRANZ, Manuel, Mestres d’obres i fusters. La construcció a Barcelona en el segle XVIII, Barcelona: Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, 1991.

[Mercè GRAS]

 

4 pensaments sobre “Diada de sant Josep amb el gremi i confraria de mestres fusters

  1. A l’espera de la publicació dels goigs, moltes gràcies per tota aquesta informació. Fins quan van estar a la seu del carrer de la Fusteria i on van anar després?

    1. Hola Enric, tinc entès que després van tenir un immoble rere el Seminari, fins que s’ho van vendre i actualment la seu del gremi i confraria està al barri de les Corts, prop de l’escola Pare Manyanet

  2. Els goigs es van compartir a castellinterior, però si t’interessa tenir-los físicament crec que podràs aconseguir-ne un exemplar a a través de la confraria, els pots veure també en el facebook: Arxiu dels carmelites descalços de Catalunya i Balears

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.